Auschwitz – Resedinta mortii!

Auschwitz The Residence of DeathPentru ca pe blogul meu inca nu pot scrie (cica ar fi atacat cineva serverul unde e gazduit) si pentru ca acum am inspiratie, in seara aceasta va voi oferi cateva informatii despre Auschwitz.

La Schimb de Carti de noiembrie, am intrat in posesia unei carti despre lagarul de concentrare unde si-au pierdut viata peste 3 milioane de oameni nevinovati. E un fel de antologie trista in care reiese cat de mizerabili suntem ca oameni. Auschwitz a scos in evidenta ce e mai rau in fiinta umana.

Auschwitz-Birkenau, localizata in Oswiecim, Polonia, a fost una dintre cele mai mari tabere unde nazistii au comis crime in numele unei ideologii tampite.

Inca nu pot intelege cum un singur om, un criminal cu sange rece, a reusit sa-si impuna ideile stupide in fata unei natiuni civilizate cum e cea germana. E binecunoscuta ura lui Hitler pentru democratie, evrei, marxism, socialism si ideologia sa legata de arieni si puritatea sangelui nordic. Pana si germanii bolnavi sau cu handicap au fost ucisi, pentru a se asigura perpetuarea unei “specii superioare si puternice”.

Cum au putut acei oameni, soldatii de rand, sa comita atatea atrocitati?! Cum au putut dormi acele persoane care gazau copii nevinovati si femei?

In data de 1 septembrie 1939 Polonia a fost atacata de catre armata lui Hitler. Ordinele date soldatilor au fost precise: toti polonezii sau vorbitorii de limba poloneza aveau sa fie ucisi. In acest fel se asigura disparitia unei natii si superioritatea arienilor. Vietile a milioane de oameni au fost schimbate brutal de mintea bolnava a unui om crud.Auschwitz

Dupa capitularea Germaniei si sfarsitul cumplitului razboi, lagarul unde atatia oameni nevinovati si-au gasit sfarsitul, a devenit un loc de pelerinaj, un simbol a rautatii umane si o dovada vie a genocidului de care oamenii au fost capabili.

Anual 700.000 de oameni din lumea intreaga viziteaza muzeul Holocaustului. Pe portile de fier inca se mai gasesc cuvintele “Arbeit macht frei“, adica “Munca te va elibera”.

Cartea se numeste Auschwitz – The Residence of Death. Cuprinde fotografii realizate de Adam Bujak, textul a fost cules, tradus si completat de catre Teresa si Henry Swiebocki.

21 thoughts on “Auschwitz – Resedinta mortii!”

  1. Am fost la Auschwitz in anul 2000, faceam un scurt metraj pentru facultate, film de final de prim an. Nu imi dau seama daca din cauza zilei innorate, dar am petrecut toate cele 10 ore acolo cu o frica in san cum nu am mai simtit niciodata. Aveam impresia ca sunt urmarit la fiecare colt de fantome. E cel mai infricosator loc in care m-am aflat vreodata. De-a dreptul inspaimantator. Imaginatia incepe sa iti joace feste in fiecare incapere, cand vezi faimoasele unelte ale doctorului Mengele, spanzuratoarea, camerele de gazare, scandurile cu gauri ce se foloseau pe post de toalete, sarma ghimpata… Doamne, cata sarma ghimpata. Si acum mi se strange stomacul in momentul in care ma gandesc.

  2. Aceeaşi Polonie a fost cotropită simultan de sovietici, care nici ei nu au fost mai breji. Până recent, de exemplu, erau învinovăţiţi nemţii de executarea în masă a ofiţerilor polonezi în pădurea de la Katin. Deschiderea dosarelor KGB au dezvăluit că a fost operă sovietică.
    Dar, nu-i aşa, istoria e scrisă de învingători. Pe care nu-i întreabă nimeni cum au învins…

  3. @aNDRIIpOPA : in carte este mentionat pactul secret al nemtilor cu sovieticii care a dus la scindarea Poloniei si la multe alte atrocitati. Dar asta nu inseamna ca Hitler a fost mai putin crud sau ca ideea lui de “rasa pura” a fost buna 🙂

  4. Lili, te provoc sa te documentezi si sa intelegi cum s-a ajuns la aceste atrocitati. Este foarte interesant de inteles nu numai cum s-a putut intampla asa ceva, dar si cum s-a ajuns acolo. Istoria presupune de fiecare data cercetarea in trecut, inaintea evenimentelor pe care doresti sa le prezinti.

    Un raspuns simplu la intrebarea ta despre cum au putut unii oameni face asa ceva e simplu — indoctrinarea. Nazistii aveau un minister al propagandei care functiona dupa niste reguli care acum fac parte din manuale de brainwashing si manipulare. S-au exploatat mai multe lucruri — antisemitismul (care se regaseste de-alungul istoriei la mai toate popoarele, vezi cum a aparut cuvantul getou, de exemplu) si s-a cautat un tap ispasitor pentru problemele Germaniei. Acest tap ispasitor a fost evident minoritatea evreiasca, pentru ca ei detineau multe afaceri. Apoi s-a pus accentul pe nationalism. Defapt nazismul a fost o doctrina nationalist-socialista.

    Spor la documentare 🙂

  5. @Sirg – bine zis.
    Un pic de psihologie sociala cred ca v-ar face sa intelegeti mai bine fenomenul. Exista tot felul de documentare si studii despre fenomenul nazist, inca sunt multe enigme legate de WWII, pana acuma s-au invatat vre-o 3 versiuni despre modul in care au decurs lucrurile, pun pariu ca nepotii nostri vor invata o versiune diferita fata de ceea ce am invatat noi.
    @brylu – pentru asemenea senzatii ajunge sa faci o excursie la Gherla sau la Sighet, nu recomand nimanui aflat in excursie sa viziteze asemenea locuri, este foarte trist si te afecteaza zile la rand, eu de exemplu nu am avut pofta de mancare 2 zile dupa ce am fost la Sighet da’ am baut pe rupte sa pot zambi si face glume restul excursiei.

  6. Da, intaresc cele spuse de enzo — inchisorile si alte muzee ale ororii nu trebuie vizitate in concediu, in excursii. Vizitarea unui lagar te poate marca pentru luni de zile, daca nu pe viata. Exista oameni care si-au schimbat total modul de viata dupa astfel de vizite, unii au intrat in depresie.

    Dupa parerea mea trebuie vizitate cu speranta ca azi lucrurile s-au schimbat si ca lumea a ajuns sa condamne frenetic astfel de lucruri. Cel putin in spatiul UE, astfel de lucruri sunt condamnate.

  7. Si inca ceva, recomand celor interesati, cartea Experimentul Pitesti, unde a avut loc cel mai sinistru experiment din tarile comuniste. Unul din oamenii care au trecut prin lagarul de la Pitesti a fost seniorul Corneliu Coposu, dar foarte multi nu au avut norocul sa supravietuiasca. Este interesant de aflat ce au indurat oameni precum Coposu, si felul in care au fost batjocoriti dupa revolutie, de comunistii din FSN care au deturnat tara si care ne-au manipulat cu TVR-ul, denigrandu-i pe detinutii politici.
    Subiectul e prezentat succint si pe wikipedia (pt cei comozi) 🙂

  8. Gheorghe, am prezentat si recomandat o carte 🙂 Jeez 🙂
    Discutia despre manipulare si indoctrinare o vom sustine cu alta ocazie, poate pana atunci iti vei mai domoli sarcasmul exagerat 🙂

  9. @Sirg. Foarte de acord, si in Ro au existat lagare, iar povestile sunt uluitoare. Putini stiu despre ele.
    Polonia este tara mea de suflet. N-am vazut o tara mai frumoasa si mai pitoreasca decat Polonia. Probabil din cauza ca bunicul meu a fost polonez. Am fost la Auschwitz si am ramas marcata intr-un fel.
    Dar…vreau sa clarific ceva.
    Experienta Hitler a fost posibila ca rezultat al constientei de grup. EL nu ar fi fost in stare sa faca nimic fara cooperarea si sprijinul si supunerea voita a milioane de oameni. Toti germanii trebuie sa isi asume o enorma responsabilitate pentru Holocaust.
    Constienta colectiva e cea care a oferit infloririi miscarii naziste un sol fertil. Hilter a prins momentul, nu el l-a creeat.
    Un concept colectiv care-si are radacina in nationalismul pur, ignora siuatia grea a altora, dar ii face pe toti responsabili pentru situatie noastra grea, justificand astfel represaliile, purificarea si razboiul. Auschwitz a fost solutia nazistilor pentru a o incercare de a purifica problema evreiasca. Grozavia experientei lui Hitler nu a fost ca el a comis-o asupra rasei umane, ci ca rasa umana i-a permis sa o faca. Uluirea nu este numai ca a aparut Hitler, ci si ca atat de multi altii au mers alaturi de el. Rusinea nu este numai ca Hitler a omorat milioane de evrei, ci si ca milioane de evrei a trebuit sa fie omorati inainte ca Hitler sa fie oprit. Pe tot parcursul istoriei am avut invatatori remarcabili, fiecare aratandu-ne cel mai inalt si cel mai scazut potential uman. Ideea este sa alegem cine vrem sa fim si cine nu mai vrem sa fim.
    Hitler traieste cat traiesc amintirile noastre despre el. De aceea si-au construit evreii monumente ale Holocaustului si ne-au cerut sa nu-l uitam niciodata.
    Pentru ca in fiecare dintre noi exista un pic din Hitler, este doar o chestiune de cantitate. Exterminarea unui popor este exterminarea unui popor, fie ca se intampla la Auschwitz sau intr-un sat de piei rosii.
    Hitler a fost creat de noi. Constiinta separarii, segregatiei, superioritatii este ce creaaza Experienta Hitler.
    Daca-ti vine o idee nebuneasca si 10 milioane de oameni sunt de acord cu tine, s-ar putea sa nu crezi ca esti chiar nebun.

  10. Unii sustin ca deportarea evreilor a fost solutia la o problema mai mult economica si mai putin etnica. Cica cele mai mari valori erau in acel timp in proprietatea evreilor (fabrici, comori, etc) – unii sustin ca si acum situatia este la fel.

  11. interesante unele comentarii de aici.

    hitler a fost doar un catalizator pentru ceea ce s-a intamplat. nu a innebunit el cu ideile lui cretine o tara intreaga, ci au fost mai multe chestii care au dus la una din marile orori ale secolului trecut.

    1. antisemitismul nu e o inventie germana sau a nazistilor. antisemitismul e inradacinat adanc in gandirea catolica. sunt catolic (ma rog, am devenit ateu) si inca am in cap faptul ca evreii l-au omorat pe isus. asta mi s-a bagat de mic in cap. asta se baga in cap oamenilor la bisericile catolice, probabil peste tot.
    deci ura fata de evrei are in mare parte o radacina religioasa. vezi repetatele crime comise impotriva evreilor efectuate de catolici, inclusiv inchizitia spaniola ( o mare parte a victimelor eu iudaici convertiti la crestinism).

    2. primul razboi mondial.
    germania nu a suferit practic o infrangere militara per se, ci a intrat in colaps economic, si a depus armele. aliatii au impus masuri drastice (fara industrie, fara reconstructie, etc, dar trebuiau platite daune enorme aliatilor). oamenii efectiv mureau de foame in anii 20 in germania, si nu puteau sa faca nimic din cauza interdictiilor aliatilor.
    hitler a venit ca un salvator care a readus industria germana in picioare, inclusiv a dat locuri de munca milioanelor de germani muritori de foame.

    3. propaganda, cum zicea un cititor mai sus.
    hitler a fost in primul and un orator desavarsit. germana e limba mea materna, si cand vad discursurile lui, efectiv ma infioara. daca are un astfel de efect asupra unui om modern si educat, nu ma mir ca milioane de imbecili l-au adorat.

    evreii au devenit tapi ispasitori pentru furia unui popor condus de niste oameni foarte inteligenti, care au reusit sa manipuleze totul.

    @Ligia.
    nu poti condamna un popor intreg. au fost multi impotriva, au fost multi indiferenti (si astia trebuie condamnati, nu numai cei ce au infaptuit crimele) si majoritatea nu au stiut.
    sa nu uitam de asemenea ca in multe dintre lagarele din teritoriile ocupate (ucraina, polonia, lituania, etc), majoritatea gardienilor si tortionarilor erau localnici.

    de asemenea sa nu uitam ca poporul evreu nu a fost singurul din sec.20 victima a unui genocid.
    sa ne amintim de armeni (1914-15), cambogia, bosnia, ruanda si darfur.
    catora dintre noi le-a pasat de darfur (acum 2-3 ani) si cati stiu ca Mutu a luat droguri si s-au revoltat?

    trist e ca istoria se repeta de nenumarate ori, si parca nimeni nu a invatat nimic.

  12. si inca o chestie care m-a socat:

    cautati pe Wikipedia “Righteous among the Nations” – oameni de diferite nationalitati care au salvat evrei in cursul razboiului.

    daca cititi biografiile a multora dintre ei, veti observa cum o mare parte au fost pedepsiti de catre guvernele lor pentru ca au salvat oameni. ambasadori si consuli care dadeau vize false au fost demisi si au murit saraci. granicieri elvetieni care au lasat mii de evrei sa treaca granita au fost inchisi, etc.
    din punctul meu de vedere acesti oameni sunt eroi, iar faradelegile lor (vize false, etc) palesc in fata a ceea ce au reusit sa realizeze…

    stau si ma intreb uneori daca majoritatea oamenilor nu sunt cumva retardati?

  13. @andi sa nu uitam ca acele persoane au incalcat legile in vigoare pentru care au fost pedepsiti conform legii. Faptul ca au salvat evrei nu inseamna ca ceea ce au facut este legal (inseamna doar ca a fost corect din punct de vedere moral).
    In alt context acei oameni ar fi fost considerati vinovati de toata lumea…

  14. Oameni buni, nu are rost sa va certati! Daca o sa aveti ocazia sa rasfoiti cartea recomandata, primele intrebari pe care o sa le aveti in minte vor fi “Cum poate fiinta umana sa fie atat de cruda?!”E vorba de primul impact pe care-l au asupra psihicului imaginile prezentate…

  15. @ lilisor: cine se cearta?:)

    @ the Fan: da, au incalcat legile in vigoare, dar au salvat mii de oameni. eu zic ca asta e o circumstanta atenuanta.

    chiar weekendul trecut a fost o manifestatie neonazista in Munchen (unde locuiesc). majoritatea neonazistilor de acolo erau pustani intre 18-26 de ani care ori nu au citit istorie, ori au citit numai ce le-a convenit. oameni care s-au nascut si traiesc in democratie si se bucura de libertatea de expresie si nu au deloc habar cum e sa fii intr-un sistem totalitar (nu ca eu as stii mai multe…)

    din fericire nemtii si-au invatat lectia, sper pentru totdeauna. manifestatia anti-neonazista a fost mult mai mare, oamenii au fluierat incontinuu, astfel incat sa nu ii poti auzi pe aia. ma rog, as fi vrut sa aud ce au de zis, sa aflu ce e in capul lor.

  16. Nemtii au fost copii mici cand au “ras” Varsovia la pamant, fata de guvernantii nostri care au dat cu Romania de pamant mult mai eficient

    @ Lilishor: treci si tradu cartea sa o pot si eu citi 🙂

  17. Draga Lili, nu se cearta nimeni, dar nu ai prezentat orice carte si orice subiect! Si nu stiu de ce sarcasm din partea mea vorbesti, pentru ca te asigur ca n-a fost nimic sarcastic. Dimpotriva, am vrut sa aduc niste completari necesare, zic eu, si vad ca lumea imi da dreptate

  18. @andi acei neo-nazisti sunt de obicei intelesi gresiti: nu sunt anti-evrei, sunt pro-natiunea lor. Ideologia nationalista are inca si acum puterea de a misca masele de oameni – vezi PRM si Noua Dreapta in Romania.

    Nemtii au invatat lectia: nu mai vor sa plateasca despagubiri uriase Israelului 🙂

  19. Din fericire PRM si Noua Dreapta plus partidul lui Becali au un impact minor in Romania. Saracia de la noi da avant mai degraba partidelor de tip PSD, cu promisiuni materiale irealizabile, de tipul 25000 de euro pt fiecare familie care se intoarce acasa, medicamente prin posta, masaj prin posta etc etc

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading