Oradea nu e o scrumiera!

Primaria Oradea pregateste cateva afise pentru un oras mai curat. Acestea vor avea rolul de a informa oradenii ca exista riscul sa se usureze de 500 lei daca arunca un muc de tigara pe jos, un ambalaj, o hartie sau uita sa curete dupa ce-au scos catelul la plimbare (that’s some expensive shit!). N-o sa mai aiba scuza nici cei care “n-au stiut” ca la oras gunoiul nu se arunca pe jos. Campania nu se va rezuma doar la afise, dupa afise… masacru!

Afisele vor fi platite, cel mai probabil, din banii gunoaielor care arunca gunoaie pe jos. Odata cu aparitia lor, afisele vor fi disponibile si pe Oradeanul pentru ca merita vazute.

Acum o sa ma pot lauda cu cate cosuri de 500 de puncte de salar bag intr-o luna! In perioada 1-15 Septembrie Laurentiu si Lili au facut economii de vreo 60 de milioane punctand la cos!

26 thoughts on “Oradea nu e o scrumiera!”

  1. Eu nu le-as da amenda, ci munca in folosul comunitatii. Ce-i pasa cocalarului cu jipan si portofelul burdusit de amaratii aia de 500 lei? Ia sa-l vedem adunand mizeria de pe malul Crisului!

  2. mai degraba ar incepe o campanie de colectare selectiva a deseurilor …
    si, apropos, cine te amendeaza? O sa puna cate un politist din 10 in 10 metrii, sau cum?
    Sau poate o se ne spionam unii pe altii, si ne putem reclama la ceva nr. de telefon, cu taxa evident, ca sa mai stranga ceva banuti primaria LOL

  3. @Alex: Total d`acord cu tine. Munca in folosul comunitatii si pentru ei si pentru cersetori. Mucul de tigara si ziua de munca.

    @Alina: e de ajuns sa fie cativa pe centru, republicii, vulturul negru + un echipaj care sa se plimbe pe langa gara si statiile de tramvai si taxiuri.

    Prima data trebuie invatati sa arunce mizeriile la cos, de abia dupa aia oradenii vor invata sa faca deosebirea dintre ele.

  4. @The Fan: Daca nu ti-e lene sa cari cu tine un flacon plin de suc sau apa, de ce ti-ar fi sa-l duci gol, pana gasesti un cos de gunoi? Motive sa aruncam mizeria pe jos gasim oricand. In plus, doar cine nu e obisnuit sa arunce mizeria la cos n-a observat inca multimea de cosuri noi de gunoi care au aparut peste tot.

  5. in sfarsit ceva bun…
    pacat ca doar 500 de lei, 5000 ar fi fost mai OK, sunt sigur ca nici asa nu se vor civiliza romanii.

    sper ca aceleasi amenzi sa fie aplicate si pentru cei care distrug cosurile de gunoi de pe strada. degeaba vrei oras curat cand n-ai cos unde arunca mucul ala amarat de tigara.

  6. pacar ca cosurile noi care apar sunt din plastic … asa ca imi arunc mucu de tigara in cos … ala ia foc si iau amenda pentru vandalism care e pana la 3000 de ron … atuncea care e treaba … sa puna scrumiere din 10 in 10 metri ca si in tarile ocidentale si atuncea arunc cu cea mai mare placere la scrumiera … dar daca nu este atuncea nu are nimeni nici un drept sa ma amendeze ca eu nu tin un muc de tigara o juma de ora pana gasesc o scrumiera daca vor fi si din alea … si daca vine politaiu si imi zice ca de ce am aruncato pe jos io dau lui sa o puna in buzunar sa o plimbe el pana gaseste undeva unde sa arunce mucu … Asa ca sunt curios ce si cum va fi …

    P.S. – Pacat ca Oradea e plina de oameni care au calcat din porumb pe asflat la oras si se cred Oraseni … pacat ca nu sunt … Deci mai greu cu schimbarile acestea zic eu …

  7. @The_Fan sa nu imi zici tu mie ca pe Republici nu sunt cosuri de gunoaie din 5 in 5m, sau sa nu imi zici tu mie ca ti greu sa iti ti gunoiu dupa tine 5min pana dai de un cos de gunoi! acuma ca esti unul dintre disperatii de tutun si nu te poti abtine n`ai de cat sa platesti!

    e foarte buna idea o sustin! daca voi va civilizati vine civilizatia la voi ca la voi fara amenzi usturatoare nu se poate…

  8. Decat sa tot comentam atata, mai bine nu am mai face mizerie niciunul dintre noi! Cu sau fara cosuri de gunoi. Nu odata mi s-a intamplat sa car cu mine pana acasa un ambalaj si sa-l arunc in cosul meu propriu de gunoi. Ce-o fi asa de greu? Aha: nepasarea, lenea,lipsa de educatie… Cand mergeti in excursie sau la picnic, gasiti cosuri de gunoi? Nu? Inseamna ca voi sunteti cei care faceti toata mizeria aia, in loc s-o luati cu voi intr-o punga!

  9. @stropinel:
    cosurile alea galbene de plastic au o banda metalica la “gura” care e destinata special stingerii tigarilor inainte de a le arunca la cos.

  10. @Alex spre deosebire de multi altii, din mine nu lipseste bunul simt – arunc gunoiul in cosul de gunoi daca (subliniez: daca) gasesc un cos de gunoi, un tomberon sau ceva de genul in apropiere.
    Dar mi s-a intamplat (si nu o singura data) sa fiu nevoit sa car gunoiul pana acasa pentru ca nu era nici un cos de gunoi pe toata distanta!
    Campaniile si amenzile rezolva o parte din problema, dar si cealalta parte – cea cu cosurile de gunoi – ar trebui sa fie rezolvata!

  11. @cipri se pare ca tu te plimbi numai pe Republicii. Eu nu.
    Nu fii tu asa naiv, nu lua drept exemplu tocmai centrul orasului unde totul trebuie sa fie frumos de ochii lumii! Mai coboara un pic de pe norisorul tau roz si calca si in zonele periferice!

  12. PS: aceasta masura suna ca “Nu vrei sa te civilizezi? Las’ ca te civilizez eu, cu forta!” Asa nu cred ca va functiona.

    Taranul urban (cel care a calcat din balega direct in Q7) va arunca gunoiul la fel, pe unde apuca, chiar pe geamul blocului (ca doar nu-si poate permite sa fie vazut cum isi duce galeata jegoasa pana la tomberon), isi va goli scumiera masinii la semafor, isi va lasa flacoanele si sticlele prin padure.

    Problema gunoiului se poate rezolva doar pe termen lung, prin educarea generatiei urmatoare. Trebuie sa-i facem pe copiii nostrii sa inteleaga ca daca vor sa traiasca intr-un oras frumos trebuie sa si faca ceva pentru curatenia sa, nu doar sa dea din gura despre jeg (cum facem noi toti, locuitorii actuali).

  13. @The Fan: Trebuie si civilizare cu forta (crezi ca in Occident e altfel? sunt niste amenzi de te ia cu fiori), dar ai dreptate si cu educarea tinerei generatii. E parte a solutiei pe termen lung.

  14. Imi place cum sa invartit toata lumea in jurul mucului de tigara. Ideea cu amenzile e buna teoretic, practic nu. As vrea sa vad cum sunt amendati cei de la blocul Nato, chemamam mascatii?! (moama iarasi i-am discriminat, ups i did it again) sau boschetarii. As vrea sa vad o data ca RER ECOLOGIC, ISI FACE TREABA.As vrea sa vad o data ca se va investi in reciclare!!! Sunt multe lucruri ce as vrea sa le vad, insa problema este defapt… lipsa baniilor ? Cel putin banii nu sunt administrati corect ? Asa cum nici resursele Terrei.
    De ce zic asta ?! Pai daca ai bani ai si curatenie in general, mai sunt si exceptii cum ar fi: Italy, Naples unde mai sta gunoiul, mormane, pe strada, uneori.
    De ce ne comparam altfel tot timpul cu vestul care sa nu uitam (a fost si el salbatic)? Pt ca ei au bani si noi nu ? THATS A LIE
    Asa ca problema nu este neaparat cultura generala sau banii investiti incorect pt curatenie.
    Nu in ultimul rand cel mai important ar fi ce e de facut nu sa aratam cu degetul de fiecare data cum am facut-o si eu mai sus.
    Intrebarea mea este cum sa creezi un sistem in care curatenia este deja implementata ??? (asta pentru a studia cauza problemei si nu efectul ei)… si totusi cred ca raspunsul va da natura care si ea este salbatica si necivilizata dar NU si ineficienta 🙂

    PS:Those who give a damn are less then dose who don’t, AND THAT IS THE REAL PROBLEM.

  15. mai prieteni,toate bune si frumoase. sa se dea amenzi, sa se puna taxe suplimentare pt cei fara contracte de salubritate s.a.m.d.
    Dar cum nu vede primarul Bolojan felul in care firma RER isi desfasoara activitatea? totusi, este primar din iunie 2008,avea timp berechet sa bage o disciplina de fier in activitatea acestei firme! astia se joaca: azi ridicam gunoiul,maine…mai vedem.muncitorii sunt prost platiti si de multe ori soferii vand motorina la negru! se stie despre aceste fapte!
    asa ca,domnul primar ar trebui sa dea un termen precis, sase luni din acest moment sa aduca salubritatea in oradea la nivelul celei din cluj,brasov,sibiu etc. daca nu poate,sa plece! imi place de primarul bolojan,dar tot asteptam rezultate si gasim vinovati tot in alte tabere.Sa-si asume si esecurile!
    La anul firma URBANA nu va mai fi in peisaj. Eu chiar ma astept ca Oradea sa devina un fel de Napoli…din pacate

  16. @tudor: Esti un exemplu viu pentru vorbitul in necunostinta de cauza (n-o spun cu rautate). Daca citeai presa, internet etc, ai fi stiut ca Primaria are un contract cu RER (care e firma privata), deci Bolojan nu are cum sa se bage direct in activitatea lor (disciplina de fier etc), decat sa le ceara respectarea conditiilor din contract. Cu toate acestea, primarul a determinat conducerea RER sa ia masuri, i-a amenintat cu desfacerea contractului si i-a presat continuu de cand a preluat mandatul. Si rezultatele incep se vada (daca nu esti de reacredinta). Dar ne place sa vorbim ca sa ne aflam in treaba, sa criticam fara probe, fara de fapt sa ne pese ce se intampla in realitate.

  17. bine,domnule Seres. Sa zicem ca vorbesc sa ma aflu in treaba.Si eu l-am votat pe Bolojan si il sustin in continuare…dar nu pot sa aduc elogii nimanui atunci cand nu exista motive. Si nu sunt de reacredinta, doar compar cu ceea ce vad pe unde mai umblu prin tara. Interesant este ca RER-ul a adus un director de la Timisoara,unde ziarele locale scriu de ani de zile despre mizeria din oras…Daca Boc cel amuzant a reusit sa schimbe aspectul Clujului din temelii,Bolojan de ce nu ar putea in Oradea???atat vreau sa ii cer primarului:sa-si puna toti oamenii la munca!
    in fine,acesta e un blog privat si nu vreau sa ocup prea mult spatiu.am vrut doar sa spun ca datoria noastra,a celor care l-am votat pe Bolojan pt schimbare,este sa il impingem cumva de la spate sa faca si mai multe lucruri bune,nu sa ii acoperim sau justificam micile esecuri.
    Numai bine!

  18. La Timisoara este in derulare o campanie legata de curatenie “Nu te pune cu timisorenii”, e bine gandita si ar fi buna de luat exemplu (au si site). Insa, lasand la o parte initiativele si campaniile, curatenia este o problema care tine de constiinta civica a fiecaruia. La 6 ani, copilul meu stie ca nu e voie sa arunci nimic pe jos, pe strada, si ca orice plastic sau sticla trebuie reciclate. E si o chestiune de educatie. Nu?

  19. @amalia ruleaza.

    pana nu facem revolutie in capul romanului, putem veni cu o suta de mii de retete de succes preluate sau inventate. iar apoi[sa zicem optimist peste 20 de ani] n-o sa mai vedem gunoaie nici pe strada, nici la tv, nici in politica…

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading