Servicii medicale pe tichete de sanatate

Ministerul Sanatatii a inventat un nou model de a reduce asa-numitele “plati informale” (= spaga) din sistemul de sanatate. Sistemul implica o serie de “tichete de sanatate”. Contribuabilii (adica noi toti) nu vor mai plati bani la orice vizita la medic, in schimb vor plati tichetele-minune care vor fi ulterior decontate de catre unitatea sanitara, intr-un stil asemanator bonurilor de masa.

Citez:

Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 RON/an. Potrivit estimarilor, contributia personala prin tichete va fi de aprox. 350 RON/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include 2 episoade de spitalizare continua, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigatie radiologica, 1 investigatie de inalta performanta).

Deci, revenind asupra ideii din acest articol, pe langa contributia mea de aproximativ 500 de lei anual (calculat la salarul minim) voi mai fi obligat sa platesc de fiecare data cand voi avea nevoie de servicii medicale. Citez din nou:

De exemplu, cuantumul contributiei personala este de 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie si de 10 lei pentru o consultatie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie dupa orele de program va fi taxata cu 15 lei, iar consultatiile efectuate in structurile de urgenta din spitale pentru pacientii care nu reprezinta urgente medicale vor necesita o contributie personala de 20 lei

Tarifele au ramas aceleasi, sistemul in schimb s-a schimbat in bine – pentru cei care se ocupa de tiparirea, prelucrarea si decontarea tichetelor. Si mai multi bani scosi din buzunarul nostru pentru binele (?!) nostru. Dar citez din nou:

in definirea sistemului a fost urmat exemplul unor tari din Europa de Vest care au o experienta consistenta in gestionarea contributiilor suplimentare.

Oare in care dintre tarile respective din Europa de Vest sunt veniturile la fel de ridicole ca la noi? In care dintre tarile respective este nevoit omul sa se gandeasca de doua ori daca are bani de tichetul de sanatate sau mai degraba de o paine? Singurul aspect pozitiv a noului sistem este acela de a crea competitie intre medici si cabinete medicale:

Noua masura va stimula competitia in sistem pentru atragerea de venituri suplimentare, pacientii având posibilitatea de a alege medicii si spitalele care au dovedit responsbilitate si performanta.

Intr-adevar, prin posibilitatea alegerii furnizorilor de servicii medicale ei vor fi oarecum obligati sa ridice calitatea serviciilor. Un specialist fara talent si rata de mortalitate de 50% nu va mai avea poate atat de multi “clienti”. Dar nici acest aspect nu e 100% pozitiv: cum as putea alege intre spitale cand am piciorul rupt si singura sectie de ortopedie in Oradea este la Spitalul Judetean?

Ministerul va incerca, prin sondaje lunare, sa afle parerea populatiei despre acest nou sistem, si nu il va implementa daca un procent de cel putin 50% din cei intrebati nu-si vor exprima acordul. Dar n-ar fi cumva mai corest sa intrebati oamenii daca vor sa plateasca de doua ori pentru aceleasi servicii?

Eu unul sunt de acord cu plata tuturor serviciilor medicale, dar cu o singura conditie: sa nu se mai retina contributia la asigurarile de sanatate din venitul meu lunar! Domnule Ministru, nu ma mai pune la plata de doua ori pentru aceleasi servicii!

Si ultimul citat din comunicatul de presa a Ministerului Sanatatii, parerea domnului Ministru Dr. Ioan Bazac:

“Sunt convins de efectele pozitive ale implementarii pachetului de servicii de baza si a tichetului pentru sanatate. in complementaritate cu masurile deja active, ele vor conduce la cresterea accesibilitatii pacientilor la nivelul corespunzator de asistenta medicala si la utilizarea mai judicioasa a resurselor, astfel incât mai multi pacienti sa beneficieze de tratamente adecvate si moderne”.

Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 RON/an. Potrivit estimarilor, contributia personala prin tichete va fi de aprox. 350 RON/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include 2 episoade de spitalizare continua, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigatie radiologica, 1 investigatie de inalta performanta).

“;
echo “

“;
echo get_avatar(‘[email protected]’, ’60’);
echo “
“;
print “

Articol scris de The Fan
Twitter: @thefan
YourBLOG.ro | Blogul meu“;
echo “

“;
}
?>

5 thoughts on “Servicii medicale pe tichete de sanatate”

  1. EXERCITIU DE IMAGINATIE :
    Cum ar fi ca de miine, eu , tu , NOI TOTI , sa nu mai platim impozite , taxe NIMIC .
    Ce s-ar intimpla ?
    La bugetul local si mai apoi la cel central ar observa ca NU MAI VINE BANU’.
    Ar incepe telefoanele de la Bucuresti in provincie, si intrebarile : CE SE INTIMPLA ?
    Pulifricii locali ( cei din administratia locala ) ar zice : NU MAI PLATESC PROSTII .
    Bucurestiul atunci s-ar informa ( ca de aia are Servici de Informatii ) si ar auzi ca noi NU MAI VREM SA FIM MULSHI !
    URMARI :
    -nu ar mai avea bani sa plateasca:
    -militienii ce ne amendeaza pentru 10 km in plus , DAR FRATERNIZEAZA CU EXCROCII
    -judecatorii care lasa criminalii cu bani si relatii liberi ( citi kakati cu bani au omorit cu masina oameni si au primit “cu suspendare”)
    -sistemul sanitar ( pe care oricum il platim dupa aia , cu plicu’ )
    -armata ( inutilitate mai mare nu exista , ai nostri militari se-npusca intre ei , de frica)
    -parlamentari , senatori , ministri , etc- care oricum considera salariul ( mare pentru noi ) BANI DE TIGARI – ei furind muuuult mai mult.
    -o gramda de pensii privilegiatilor ( multi tortionari ).
    -CARACATITZEI BUGETARE
    CITIG :
    Incep sa-si dea seama ca NU MAI MERGE ASA.
    PROSTIMEA s-a saturat sa ii vada votindu-se intre ei si apoi furind fara rusine.

  2. E foarte ciudata situatia asta, cu tichetele astea nu stiu cat se va schimba. Cel mai bine ar face ca fiecare cetatean sa detina un card de sanatate (destul de asemanator cu cel de credit, cu cip, nume, prenume si cnp imprimat – ca la italieni).
    Cu tichetele vor fii mereu probleme caci se deterioreaza usor si vor fii usor de falsificat, deci nu prea cred ca va functiona.
    Sirop crede-ma ca iti convine sa platesti la stat asigurare de sanatate si sa faci plangere la politie cand vezi un abuz decat sa iti platesti personal vizitele si celelalte chestii (citez: “sunt de acord cu plata tuturor serviciilor medicale, dar cu o singura conditie: sa nu se mai retina contributia la asigurarile de sanatate din venitul meu lunar!”). Am un prieten in america ce si-a dislocat umarul si prefera sa nu mearga la spital chiar daca il doare, caci altfel il costa un capital.
    Deci nu consiliez treaba asta la nimeni, caci e “dureros” cand stii ca nu ai bani indeajuns sa-ti pui mana in ghips, sau mai rau, daca iti platesti vizita la spital pentru urmatoarele 2 luni de munca va fii ca si cum ai munci pe gratis.
    In plus, unde mai pui batranii nostrii, care au muncit o viata intreaga si au platit taxe la stat de sanatate si alea, si acum unul dintre putinele drepturi ce existau, le-au facut scrum si va trebui sa plateasca inca odata(din pensie) pentru un drept ce li-se cuvine.
    Deci, in definitiv, NU sunt de accord!

  3. @samu: corect daca nu esti cetatean al acelui stat nu primesti ajutor medical pt ca nu contribui. Insa ar fi cazul sa nu compari un stat de 300 de miloane de locuitori, care este lider mondial din punct de vedere financiar si economic. Tu compari U.S. cu Romania, care are 20 de milioane locuitori din care doar 5 milioane sunt contribuabili la CAS. In concluzie 25% din populatie plateste pt restul 75%. Evident daca nu esti cetatean in America poti sa mori pe strada daca nu deschiz buzunarul. Pt U.S. esti imigrant si ai drepturi limitate, insa noi suntem cetateni aici si suntem cu economia la pamant nu numai din cauza sistemului corupt in care traim, caci in state este un sistem si mai corupt, insa proportia intre cati lucreaza din populatia totala este mult diferita in tarisoara noastra fata de BIG U.S. Nu sunt de acord cu tiechete si nu sunt de acord nici cu CAS, dar gandestete daca doar 5 milioane de romani lucreaza si restul sunt batrani, copii, studenti etc. care este reforma lui papura voda care poate recupera un deficit de 75% ?!

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading