Sa salvam Rosia Montana!

Stiam ca vom pleca la Rosia Montana, nu stiam de ce si la ce sa ma astept.

 • un singur drum lung si petecit duce acolo, aproximativ 2 ore jumate de condus
 • localnicii parca au intrat in pamant, mi s-a parut mult mai trist decat alte sate romanesti
 • case darapanate
 • peisaj frumos, zona frumoasa de camping
 • un muzeu cu o mina in care se poate cobora 100+ metri

Turism cu doua ABC-uri si un muzeu nu vor face, mai ales ca sunt la capatul unui drum rupt. Agricultura nu pot sa faca, e munte! Oamenii de acolo au trait din minerit inca de la inceputul timpurilor.

Nu e frumos si ecologic sa taiem 3 munti de pe harta dar oamenii de acolo chiar n-au din ce altceva sa traiasca exceptand mineritul si capsunile culese de cei plecati in Spania.

Singura sansa de salvare a Rosiei Montane e chiar chestia impotriva careia militeaza ONG-urile ecologiste: scoaterea aurului din niste munti care stau acolo si fac nimic!

rosia montana romania

Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta!

Muntii aia stau acolo si fac nimic, exact ca terenurile arabile necultivate ale patriei! Voi stiti pe cat % din aceste terenuri nu cresc decat buruieni? Pe aproximativ 80%, anul trecut pe vremea asta si procentul e in crestere!

Daca as face parte dintr-un ONG fara influente politice, pentru asta as milita: CULTIVAREA TERENURILOR PATRIEI! Nu pentru salvarea unui loc pustiu de el insusi.

Va las sa cititi ce a scris Vali despre Rosia Montana si ma retrag iar in lanul meu de porumb.

5 thoughts on “Sa salvam Rosia Montana!”

 1. problema nu e scoaterea aurului, ci imprastierea deseurilor toxice rezultate.

  pamanturile stau toate sa intre in intravilan, sa creasca vile pe ele si sa umple tot mai multe buzunare. ca orice schema piramidala, buba s-a spart: nu putem fi toti antreprenori de succes, mai trebuie si cumparatori 🙂

 2. Nu trebuie sa ai studii inalte ca sa-ti dai seama ca oamenii aia sunt amarati, saraci si frustrati. Stau pe un munte de aur, meseria lor este sa scoata aurul, dar nu au cum sa munceasca si stau acasa in somaj pentru ca opinia publica si autoritatile nu permit inceperea lucrarilor. Pai decat sa faca scandal ecologistii, n-ar fi mai bine sa caute o solutie de exploatare non-toxica?

 3. Daca oamenii aia nu au din ce trai altceva … atuncea ce se baga astia cu salvatzi rosia ? Pai sa faca ei altceva acolo din ce sa traiasca localnicii … ei dau din gura si nu fac nika … asta nu conteaza ca oameni nu au de lucru …

 4. Nici un ONG nu este impotriva scoaterii aurului de acolo. Stiu asta ca am participat la cel putin 5 campanii pentru Rosia Montana. Dar sunt impotriva folosirii cianurii pentru scoaterea aurului pentru simplul motiv ca e mai ieftin asa fara sa fie luat in considerare mediul si faptul ca oamenii aia chiar daca vor avea bani apoi nu vor avea nici macar apa nepoluata. Sau sunt impotriva ca aurul sa fie scos de firme Canadiene care iau jumate’ din ce scot de acolo…

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading