Foarte scurt despre prima zi Eliberatica 2009

– Cea mai tare prezentare nu a fost una live, a fost una filmata cu Richard Stallman. Desi omul nu era acolo, m-am simti ca intr-o biserica Open Source.

-Toate prezentarile / conferintele la care apar oameni politici / guvern / minister sunt plictisitoare. Astia se pupa in fund si se lauda unii pe altii cu cat de mult se pupa in fund.

– Todi Pruteanu @Microsoft nu a dorit sa raspunda la o intrebare simpla adresata de un chel din sala (pe care-l va intalni si in Cluj la Future Hosting). Nu a putut sa-si dea cu parerea despre amenda de 200 milioane USD pe care Microsoft a incasat-o pentru un patent XML al unui provider open source. A stiut ca stirea e veche de o zi dar nu a stiut detalii, intelegeti? La un eveniment despre open source “unde toti suntem prieteni” nu a dorit sa spuna de ce Microsoft a luat o amenda pentru ca a incalcat un patent open source! Poate afla pana in 29 mai!

– Sala a fost plina! Oamenii stateau pe scari. Doar la prezentarea Microsoft nu s-a umplut sala, au fost prezenti doar vreo 30% din oamenii care au fost la celelalte prezentari. Comunitatea Linux / Open Source nu ii vrea! Nu au nimic de demonstrat pe acest segment si cred ca prezentarile sunt facute “sa fie si ei acolo”.

LE- slide-urile de la prezentarea Mozilla le gasiti aici.

6 thoughts on “Foarte scurt despre prima zi Eliberatica 2009”

 1. :)) … Die Microsoft :)) … power 2 the open sorce :)) … streseaza-i … si pe langa astea zine si tu ceva interesant … cum ai mancat bine … cum ai baut bine … cum ai vazut p.z.e bune … si din alea :)) … take care si ne vedem acasa la o bere

 2. Todi e băiat bun. Dar hai să lămurim câteva lucruri. AÈ™a cum ai citit È™i în articol, decizia NU este finală. Faci caz pe ceva ce poate este un fâs. Sunt zeci/sute/mii de cazuri de judecată între posesorii de patente. Asemănarea dintre Todi È™i tine este faptul că niciunul nu aÈ›i citit atent È™tirea. DiferenÈ›a este însă că Todi a ales să nu zică nimic pentru că nu È™tia toate detaliile, tu ai ales să scrii fără a avea toate detaliile. Decizia nu este finală, există un apel în curs. Ca să înÈ›eleagă toÈ›i: până când o decizie nu este finală È™i irevocabilă nimic nu este sigur. GândeÈ™te-te ce vor zice cititorii tăi dacă următoarea instanÈ›ă invalidează această decizie de amendă?

  În al doilea rând – ce mi se pare foarte hilar este faptul că chiar comunitatea open source striga tare È™i apăsat să nu mai existe patente, să nu mai audă de patente! Să înÈ›eleg că se schimbă jocul de glezne după cum bate vântul?

  Concluzia ta oricum este foarte amuzantă: comunitatea open-source nu vrea Microsoft. OMG, suntem la ani de zile de aberaÈ›iile „religioase” ale fanaticilor OSS, încă tot nu v-aÈ›i maturizat? Încă nu înÈ›elegeÈ›i că jocul se face la integrare, la interoperabilitate, la comunicare, la protocoale deschise? Iar o dăm pe „comunitatea open-source nu vrea Microsoft?”.

 3. Tudor,

  Sa le luam pe rand.
  Orice decizie a unui for judecatoresc este valida pana la casarea sau schimbarea ei. Deci pana se intampla ceva cu acea decizie, ea ramane in vigoare. Faptul ca va fi atacata in apel la un for superior nu schimba rezultatul initial.

  In ceea ce priveste patentele si comunitatea open source as sugera sa te documentezi un pic pe siteul fsf.org. Problema comunitatii open source a fost si este sistemul de proprietate intelectuala care lucreaza pe baza conceptului de “patent”. Dar neputand fi evitat dpdv juridic s-au formulat o serie de licente care acorda mai multe sau mai putine libertati celor care aleg sa foloseasca software open source. Un software open source nu este insa echivalent cu un software nelicentiat sau piratat. Licentele open source sunt clare, scrise negru pe alb si foarte atent construite dpdv juridic. Cine le incalca are de suferit consecintele legale. Fix ca si la incalcarea unor licente comerciale standard.

  Cu privire la concluzie as sugera sa abordezi o alta perspectiva. Sa presupunem ca respectiva comunitate este chiar absurd de religioasa. Sunt toti habotnici si au dureri abdominale acute numai cand aud de Microsoft. Logica ar vrea sa ii lasi in pace si sa iti vezi de treaba (ca nu are mare rost sa te pui cu nebunii oricum).
  In contextul asta ce ai face ca sa atingi oricum idealurile tale de integrare, interoperabilitate, comunicare, protocoale deschise si buna cooperare cu restul jucatorilor din piata? Ai incerca sa construiesti un standard propriu pentru a substitui un standard deja existent (cazul ODF versus OOXML)? Ai incerca sa ii ameninti pe toti ceilalti cu judecata, dar fara sa ajungi vreodata la judecata (cazul celor 200+ patente Microsoft)?
  Mie mi se pare fortat apelul la maturitate in contextul in care strategia Microsoft pana acum a fost “baga un picior in gura si dup-aia vezi daca urla”. Daca suntem maturi atunci ne apucam si ne uitam inapoi, ne evaluam greselile, ne cerem scuze, incercam sa remediem si apoi vedem cum putem merge mai departe pe baze comune.
  Altfel sincer nu prea vad de ce te astepti la alta primire.

 4. “Încă nu înÈ›elegeÈ›i că jocul se face la integrare, la interoperabilitate, la comunicare, la protocoale deschise?”

  Hai ca asta a fost buna, tot timpul exista “the open way” si “the microsoft way”. Si sa nici nu incep sa vorbesc despre IE, 🙂

 5. Daniel, incorect. De aceea se numeÈ™te decizie finală È™i irevocabilă. Dacă o companie chiar a încălcat un patent, trebuie să plătească. Rămâne de stabilit cât, cum, È™i contextul. Contextul bineînÈ›eles poate fi legal. Cât despre patentele deÈ›inute de Microsoft – unde ai văzut ameninÈ›ările cu judecata, că eu nu le-am văzut?

  OpenXML È™i ODF – discuÈ›ie veche, că vezi Doamne de ce să existe un alt standard de documente dacă avem deja unul (de ce să fie JPEG dacă avem BMP, de ce să mai existe HD-DVD dacă avem BluRay etc)? Știi de ce? Pentru libertatea alegerii, pentru acel „choice” pentru care militează o comunitate. Să înÈ›eleg că acest concept are dreptul să existe doar atunci când favorizează o anumită parte, nu-i aÈ™a?

  Cât despre strategia Microsoft, cui am băgat piciorul în gură? Că tot nu se vede…

  Adormitu – somn uÈ™or în continuare

 6. Totul este un mare cacat . Atata OpenSource bullshit cat si cacatul mare corporatist numit Microshit . pe undeva e logic ceea ce vrea M$ , si or sa obtina , ca doar detin recorduri in vanzari la OS . Opensource comunity bate goanga pe sursa , dar stie careva de ce? . Habar nu aveti cata inspiratie de la unii la altii exista . Si M$ de la ei :)) .

  Opensource era fain , inainte de asi baga alte companii mari nasul . Era fain cand aveam un 286 intr-un garaj si bagam coduri de nebuni . Insa azi in lumea si piata IT pe care o vedem , sa vii si sa miorlai la adresa lui M$ ca fura , cand toti stim ca aia au facut din totdeauna , si apoi sa faci la fel ca si ei , doar ca tu ai voie sa te inspiri de la altii, deoarece tu iti publici sursa . Bestial.

  Nu-i asa ca e funny ? 🙂

Comments are closed.