Tinere, averea ta e tara!

Aceasta vorba provine de la un fost angajator de-al meu, un om “greu” dar istet si cu o viziune unica asupra lumii care ne inconjoara. Pe aceea vreme eram un tanar la doar al doilea loc de munca (de atunci am mai consumat trei), cu ochii larg inchisi, naiv si usor de influentat, care credea ca “traim acum in democratie, totul va fi bine in sfarsit”. Am gresit.

Ei bine, daca averea mea este tara, hai s-o analizez un pic:

I. Productie

Pe scurt, nu exista. Mai sunt cateva fabrici micute cu capital integral roman, dar si ele lucreaza pentru straini. Sa luam ca exemplu industria usoara, mai exact cea de incaltaminte: tot ce se produce la noi pleaca ori catre pietele din Italia, Anglia sau Germania, ori catre Leonardo cea mai mare retea de magazine de incaltaminte din Romania, care le vinde la preturi uriase, cu adaos de cel putin 100%. Dar in curand va disparea si aceasta forma de producatori, clientii lor mutandu-se catre tari unde forta de munca este si mai ieftina – India, China, etc.

Producatorii strategici au fost ori falimentate (vezi ROMAN Brasov), ori privatizate (= cumparate de catre investitori straini). Asa s-a intamplat si cu producatorii unor marci consacrate din Romania, ca de exemplu in cazul Joe (napolitanele produse la Timisoara) cu Nestle sau in cazul zaharului Diamant (produs la Oradea de catre o firma germana).

II. Export

In loc sa exportam produs finit de calitate, noi exportam materia prima. Cherestea, minereu, etc. In rest, Romania traieste din importuri si comertul cu produsele importate. Inclusiv ouale sunt importate din Polonia

III. Agricultura

Ati ghicit: nu exista. Dupa parerea mea, agricultura Romaniei (tara numita Granarul Europei inainte de 1989) a fost distrusa de insusi primul presedinte de dupa Revolutie, prin faptul ca a restituit terenurile agricole taranilor, care – din lipsa de fonduri – au renuntat la activitatile agricole. Tarlaua nu aduce bani. Taranii si-au vandut ulterior terenurile, preschimband statutul de latifundiar cu cel de om cu bani, iar cand banii s-au terminat…

IV. Educatie

Nu cunosc toate institutiile de invatamant din Romania, deci scriu doar despre cele pe care le cunosc: nu exista. Sau exista, dar calitatea sa lasa muuuult de dorit.

E din ce in ce mai greu sa gasesti tanar care sa lege corect doua propozitii, care sa stie sa scrie fara mess-isme (scz, va poop, etc), sa nu mai zic de lectura. Cunosc oameni care in viata lor n-au citit altceva decat ziare.

Unele universitati s-au transformat in fabrici de diplome si locuri de colectare de spaga.

Mda, un popor needucat este mult mai usor de condus…

Sa vedem totusi ce exista in tara noastra?

Exista hypermarketuri din ce in ce mai multe, uneori una peste cealalta, fiecare “sparge piata” cu preturile care mai de care mai promotionale la merele import Polonia, ouale import Polonia, ficatul de pui import Brazilia, vinul import Italia, faina import Ungaria, electronicele si hainele import China…

Exista Ramona Gabor, Simona Senzual, Nikita, Naomi, Gigi Becali si alte personalitati distincte care sa le ofere romanilor circul zilnic, ca vorba aia, paine (din faina de import) isi cumpara ei singuri.

Exista politicieni, parlamentari si senatori care – chiar si daca sunt prezenti in plen – se duc acolo doar sa joace Solitair, sa doarma sau sa discuta de aranjamentele sau bisnitele din care sa mai construiasca o vila.

Exista si oameni destepti care au recunoscut ca situatia din tara noastra este una fara sperante: ei sunt ori plecati peste mari si tari, ori neputinciosi sa-si schimbe macar propria situatie.

Am un fiu. El are acum 4 ani si jumatate. Oare cum va arata tara pe care i-o lasam mostenire?

Poate daca ii voi spune “Averea ta e tara” imi va raspunde cu “Da, ce a mai ramas din ea…” si va rade sarcastic. Si eu il voi intelege…

10 thoughts on “Tinere, averea ta e tara!”

  1. tru.
    dar precum vezi cei de dupa ’89 sunt si acum. nu s-a schimbat prea mult, si daca nu se v-a pune piciorul in prag o sa fie din ce in ce mai nasol. si o sa fie.
    spor la emigrare.
    😀

  2. Daca e sa fim realisti, Romania nu avea ce exporta nici inainte de revolutie. Exporturile si economia erau asigurate prin fostul CAER, un fel de piata libera a tarilor comuniste. Atunci puteam exporta biciclete contra zahar sau frigidere contra creveti vietnamezi.

    Dupa revolutie, s-a incheiat cu CAERul si a trebuit sa infruntam rigorile concurentei reale, europene si nu numai. Romania era inapoiata dpdv tehnologic, iar dupa revolutie, noi nu aveam bani pentru restructurarea unei industrii care nu corespundea cu nevoile tarii, ci cu nevoile blocului comunist din care facea parte.

    Si alte tari exporta materii prime, de exemplu Rusia. Agricultura este cea mai putin profitabila industrie in orice tara, dar este importanta pentru nivelul de trai al celor din afara oraselor.

    Parerea mea e ca singura resursa adevarata a Romaniei este turismul, care este si cea mai neglijata resursa.

  3. Bine punctat , dintre lozicile astea mi-a placut : Tinere ! Viitorul e in miinile tale !
    Scris pe peretele pe care era montat un PISHOAR !

  4. pai si ce, te obliga cineva sa stai in tara? granitele sunt deschise, dute si performeaza in strainatate.

  5. Cele doua paragrafe de la final… sunt pe sufletul meu. Chiar daca suna al naibii de patetic, vreau sa cred ca ei nu o sa fie tot o “generatie de sacrificiu”.

  6. Ticilor , nu-i da-ti cu emigrarea prea tare , ca nu-i ushor , si nu-i nici asa cum va povesteste vecinul Pandele , intors cu beemweu , si face lupa mare in curtea blocului .
    El stie cite rate are de platit la cashcarabeta cu sigla alb-albastra !
    El stie in citi sta in casa !
    El stie cum baga : CA MIGU’ !
    El stie cum merge-n week-end la MALL si trece ca tras cu prastia pe linga rafturi, pina la raftul cu cremwusti de 30 de centi , cu gust de plastic.
    NU-I CUM PARE !
    Intradevar dobindesti ceva , dar platesti cu altceva ( stress, caldura umana , infruntind greutati si gindindu-te daca pina la urma toate alea merita ).
    Multi din cei din strainatate nu spun tot , cam toti ( pentru cei de acas’) sint shefi , manageri , etc. ( si de fapt ei fac muncile considerate SUB DEMNITATEA CETATENILOR ACELEI TZARI ).
    Daca vreti s-o shtergeti , FACETI O PERIOADA DE PROBA , 3-6 luni , si numai apoi faceti-va calculele de imigrare definitiva.

  7. Nu stiu cine-i The fun, dar mare dreptate are. Si, surprinzator(?), sunt din ce in ce mai multi cei care-si fac probleme legate de mostenirea pe care o lasa urmasilor.
    De calitatea acesteia, nu de cantitate …

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading