Sector public, sector privat…

Era o vreme cand specialistii cu experienta plecau din sectorul public (adica de la institutiile publice, firme de stat, etc.) pentru o cariera in sectorul privat, unde se platea mai mult si omul avea mai multe sanse de promovare si dezvoltare. Si, intr-adevar, asa si era. Dar lucrurile s-au schimbat, cel putin la noi in Romania.

Criza financiara – care afecteaza din plin sectorul privat – pare a nu avea nici un efect asupra sectorului public. Vorba aia, fraierii (adica noi) platesc in continuare taxele, deci statul are de unde sa dea salarii si prime de zeci de mii de lei. In schimb, o firma privata a carei vanzari au scazut la jumatate (sau nici atat) se bucura daca nu trebuie sa dea drumul la jumatate din muncitori, crescand si asa tabara din ce in ce mai mare a somerilor.

Asa se face ca visul oricarui tanar este un post in Primarie, la Prefectura, la diversele servicii, institutii sau agentii care le asigura un program fara prea mult efort (in unele cazuri asta inseamna 8 ore de manichiura, cafea si taclale) asociat cu un salar bunicel (cat o fi) care este umflat si el la o suma considerabila de diversele prime si sporuri – asigurand astfel un trai decent si sigur (ca vorba aia, statul inca nu da faliment 🙂 ).

Asa se face ca in plina criza financiara angajatii de la primarii primesc prime (asta da aliteratie) care depasesc lejer salarul meu lunar din sectorul privat. Ca vorba aia, avem de unde si legea ne permite… iar restul sa moara de ciuda!

Concluzia mea este: vreau un post in sectorul public! Are cineva de dat asa ceva, asa dupa Pasti?

9 thoughts on “Sector public, sector privat…”

  1. la registrul comertului, valoarea primei a fost intre 60 si 80% din salariu. chestia asta cu primele de craciun/paste, e o mare tampenie. evident ca niciodata nu mi-a parut rau cand am luat o astfel de prima si nici n-am sa refuz, daca va fi cazul, pe viitor. consider ca angajatul trebuie sa munceasca pt salariul lunar convenit de comun acord si nu pentru primele de sarbatori. atata timp cat esti remunerat corespunzator, n-ai nevoie de ele. din pacate, in institutiile amintite in text, muncesc 1-2 oameni per birou iar restul o freaca incredibil. si asta pt ca sistemul le permite, pentru ca si sefii lor, si sefii sefilor lor fac acelasi lucru. in timp, si cei care muncesc, se vor transforma, se vor adapta mediului de lucru. daca marai, daca reprosezi colegilor ceva, devii persona non-grata si…e criza, ai nevoie de un job! ciocu’ mic si joc de glezne!

  2. sectorul public sau cel privat? amandoua sunt interesante daca sti cum sa iti faci viata mai usoara…eu am fost intai in cel privat si na depinde de cei din conducere de gandirea lor e ok si poti sa ajungi la pensie intr-un sector privat posibilitatile sunt mai largi aici..in sectorul public te cam ramolesti insa la fel daca iti mai condimentezi timpul cu altele chestii ziua nu este chiar monotona trebuie numi un pic de originalitate si creativitate nu mai zic de tupeu si rabdare! cat incape!

  3. 2 chestii…
    1 – salariul tau brut este sub 355 lei?
    2 – E vorba de stimulente si nu de prime. E o diferenta destul de mare intre ele, dar nu se tine cont de asta. 😉

  4. @zeneseu:

    1. Salarul minim pe economie este de 600 lei brut. Deci nu 🙂

    Ce zice dexonline:
    Prima = Sumă de bani acordată cuiva peste salariul de bază ca recompensă pentru calitatea deosebită a muncii depuse; premiu (acordat în sistemul de salarizare)

    Deci prime = stimulente.

    Lucrezi cumva in sectorul public? 😀

  5. @ The Fan
    -Lasa dexul si vezi legea. Intre prime si stimulente se face delimitare. Se specifica cum si cine are drept la stimulente si cum se acorda primele. 🙂
    – Are vreo importanta? 🙂

Comments are closed.