Cum se rezolva criza in Romania? Simplu… prin greva!

Unele categorii de angajati refuza categoric sa se lase afectati de criza financiara actuala. Desi domeniile lor de activitate costa o gramada de bani si genereaza pierderi uriase, ei vor salarii mai mari si pastrarea locurilor de munca. Pe banii nostri, bineinteles, fiind vorba in primul rand de institutii publice si companii cu capital majoritar de stat.

CFR este una dintre companiile de stat care probabil nu vor produce profit niciodata. De ce? Pentru ca functioneaza ineficient, cu prea multe echipamente invechite si pe o infrastructura la fel de invechita. Odata cu aparitia firmelor de curierat coletaria CFR a pierdut o gramada de comenzi. Deasemenea, odata cu inmultirea numarului de autoturisme din ce in ce mai multi aleg calatoria cu masina proprie – nu se compara confortul masinii proprii cu trenurile care circula acum pe meleagurile mioritice.

Dupa greva functionarilor publici si greva cadrelor didactice iata ca acum si angajatii CFR protesteaza impotriva concedierilor planificate de catre Ministerul Transporturilor (reducerea personalului cu 12.030 de angajati). Ei vor sa opreasca disponibilizarile, vor interventia statului pentru oprirea declinului tehnic a sistemului, anularea datoriilor CFR Infrastructura si asigurarea de la buget a fondurilor pentru intretinerea si modernizarea infrastructurii.

Inca o greva.

Si nu e ultima… prevad ca in urmatoarele saptamani sau luni sindicalistii din invatamant vor iesi in strada protestand impotriva rectificarilor bugetare impuse de Guvern care ar putea duce la inghetarea salariilor din invatamant sau concedieri masive, in ciuda neacceptarii situatiei de catre Ministrul Invatamantului.

Ecaterina Andronescu a declarat ca institutia pe care o conduce cauta soluții pentru ca salariile din sistem sa creasca cu 33% incepand din ianuarie 2010, anul acesta fiind deja alocata o cota de 9%. Ea a precizat ca in urma rectificarii bugetare, se pierde indexarea de 5% in invatamant, procent cu care ar fi trebuit sa fie majorate salariile in acest an, dar se pastreaza sporurile si nu se fac concedieri.

Profesorii resping aceasta idee si ameninta cu proteste.

Inca o greva.

Propun sa facem si noi greva. Sa iesim toti in strada si sa revendicam terminarea imediata a crizei financiare. Sa revendicam cresterea salariilor minime din sectorul privat, inghetarea preturilor, reducerea zilelor de munca, reducerea temelor de casa din scoli, sa revendicam aderarea Romaniei la Emiratele Unite Arabe, sa revendicam si noi ceva, daca tot avem atatea exemple de urmat.

Sa refuzam si noi sa intelegem situatia actuala. Sa refuzam si noi sa traim in lumea reala!

10 thoughts on “Cum se rezolva criza in Romania? Simplu… prin greva!”

  1. Constat ca din pacate te lasi dus de valul din media si introduci un mare semn de egalitate intre toate ramurile bugetare si amesteci si domeniul privat.
    Nu poti face o comparatie, nici macar trimiteri la cum actioneaza mediul privat si cum actioneaza sectoarele bugetare.
    Munca este aceeasi insa regulile si normele sunt diferite.
    Nu stiu exemple prea multe de altundeva in care sectorul bugetar sa aduca profituri sau sa functioneze nemaipomenit de bine.
    O companie particulara azi este, maine nu mai este, un sector / companie de stat are alte implicatii.
    Ce impact ar avea inchiderea / sistarea activitatii intr-unul din sectoarele bugetare? Colaps! Fie ca se opresc trenurile, se sisteaza finantele, procesul educational, samd. Toate astea avand efecte la nivel national.
    Ce efect are ca se inchide filiala multinationala Pixu-Cola? Este generat un numar de someri intr-un areal restrans si probabil regrete ca nu iti mai savurezi bautura racoritoare preferata.

    Criza?! Criza e de vina! Noroc ca a aparut aceasta minune, pentru ca toate neregulile din sistemul de stat se pot ascunde dupa ea. Imi vine greu sa cred ca o sa se apuce cineva sa scormone dupa afacerile ilicite in care s-au deturnat fonduri colosale catre terti si cu 15% s-a spoit un gard, s-a modernizat un vagon si s-a renovat o scoala..

    Faptul ca profesorii cer mariri chiar daca “e criza, la naiba!” este ceva atat de obisnuit pentru ca in fiecare an au fost dusi cu zaharelul sau amenintati ca “fac moneda de schimb pe spatele copiilor blajini si mult prea interesati de scoala”! Ma lesi?!
    Ca mandru posesor de nevasta profesoara, cu facultate, definitivat, grad didactic 2 si +10 ani vechime iti spun ca cele aproape 12 bulioane sunt mai mult decat bataie de joc. Sa mergi tu sa educi viitorul Romaniei pe banii astia, elevii avand acum puteri aproape absolute in scoli, nu se atinge nici cucu de ei pentru ca vezi doamne nu e permis. (din cate stiu in UK s-a reintrodus acceptul pedepselor fizice aplicate de profesori elevilor.. linia peste degete, palma, urecheli…) 😛

    Hai ca ma abat de la subiect..

    Care e lumea reala? Aceea de la TV sau de pe net? Invita sau vorbeste cu cineva din fiecare domeniu vizat de tine mai sus si incearca sa vezi situatia si prin cele spuse tie de cineva din interior. Dupa aia vorbim de greve, de preturi, de randament si de viata reala. 😉

  2. efectele comunismului si a democratiei temporare. Romanii nu accepta ca atunci cand ceva merge prost, se mai dau si oameni afara. mereu vom trai in umbra comunismului si pana nu ne obisnuim ca traim in democratie, nu vom ajunge o tara civilizata.

  3. Laurențiu, sper că ai scris intenționat articolul așa (pentru trafic) și că nu este chiar părerea ta reală.

    Foarte bine fac că ies în stradă, că așa se mai epurează firmele căpușă. Tu știi prin câte firme trece motorina, curentul, vopseaua, aparatele de curățenie, consumabilele, aka orice cheltuială din sistemul feroviar? Te-ai mira.
    Dacă s-ar cumpăra așa cum este normal, direct de la furnizor, CFR-ul ar fi chiar profitabil, ar putea lua vagoane noi, trenuri noi, reface câteva trasee pe ici pe colo, etc.

    Dar stai, ale cui crezi că sunt acele firme căpușă? Ale celor în fața cărora merg ăștia să protesteze. Åži bine fac. Åži sper să-i dărâme cu casa poporului cu tot.

  4. Offtopic: @manu articolul nu a fost scris de Laurentiu ci de TheFan 🙂 Daca te uiti mai bine de ceva vreme blogul are un al doilea autor ce isi mai lasa parerile pe aici.

    @Bogdan imi pare rau dar nu sunt de acord cu tine. Poate pentru doamne profesoara ce se intampla a fi si nevasta ta salarul reprezinta motivatia pentru care isi face treaba. O fi salarul de vina ca nivelul culturii la generatiile de tineret a scazut drastic? Profesorii ii invata pe copii doar proportional cu leafa care o primesc? Eu zic sa iasa cateva generatii de copii un picut mai destepti de pe bancile scolii sa se vada un rezultat al muncii lor si dupa aceea sa ceara “recompensa”.

    La fel e si cu CFR. Conditiile sunt jalnice, purtarea angajatilor e de-a dreptul usturatoare urechilor, majoritatea nu fac nimic decat sa isi bea cafelutele si sa frece menta toata ziua. Si crede-ma sunt chiar cei care freaca menta sunt cei care vor greve, mariri, etc.

  5. @manu Au dreptul toti sa iasa in strada, dar trebuie sa fie constienti ca nu rezolva nimic, poate doar un pic de atentie media. Problemele reale nu se pot rezolva prin greve si mitinguri. Problemele reale nu se pot rezolva prin proteste.
    Greva ne afecteaza doar pe noi, consumatorii serviciilor pe care protestatarii le sisteaza.
    Daca CFR intra in greva, cine o suge?
    Daca profesorii boicoteaza examenele nationale, cine o suge?
    Cand OTL a fost in greva cine a simtit efectele?

    Nu vreau sa spun ca sunt sau nu de acord cu motivatia fiecaruia pentru protest, dar greva nu este solutia – dupa parerea mea greva este o varianta a terorismului, doar ca e legala.

  6. @Greyheart: nici eu nu sunt de acord cu tine pentru ca am impresia ca esti nostalgic si mai crezi inca in filmele de pe vreamea lui Ceausescu, alea cu tanarul inginer agronom + tanarul doctor + tanara invatatoare / profesoara 😀
    Te-as invita insa daca poti sa asisti la cateva ore de curs si nu la alea cateva scoli si licee unde chiar merg copii interesati sa invete.. ai sa vezi reprezentarea Atlasului de Mitocanie Scolara daca pot sa-i spun asa. Copii care ameninta profesorii, parinti care intra peste profesori in clasa sa faca dreptate.. etc si apoi mai vorbim despre salarii si recompense..

    Si mie imi pare rau ca vezi exact ce se doreste sa se vada si crezi ca profesorii sunt un fel de calugari asceti sau propovaduitori plecati sa raspandeasca povete, ei nu au viata personala, nu au familie, nu au nevoi, nu au dorinte.. nevermind..

  7. Eu i-as da afara pe toti de la CFR. Vrei greva? Ciao. Atunci sa faca greva CFR-istii cand niciun puradel nu va mai circula fara bilet, cand niciun navetist nu-i va mai strecura 1 leu in buzunarul jegos…

    Ei sunt in pierdere (de ei cauzata in mare parte) si vor mariri? Cand esti la pamant, inchizi firma si o vinzi altuia care o poate gestiona mai bine sau o lasi dracu sa moara definitiv.

    Evident, fiecare are dreptul sa ceara, prost e cel care da. Nu-i condamn pe cei care cer pentru ca nu e greu sa faci greva, mai ales cand suferi de sindromul romanului adica lene. Mai greu e sa intelegi ce se intampla, si sa-ti cauti altceva de lucru. Daca esti competent sigur gasesti ceva. Daca insa vrei sa traiesti din spaga si sa mergi la lucru pentru a dormi, mai bine impusca-te dinainte sau du-te in Italia.

    La fel si profesorilor. Oricum sunt prea multi, pre amulte materii, ore de curs pe zi… as da afara jumatate, as dubla salariile la cei care raman si as pune limita de 4 ore pe zi pentru elevii de pana in clasa VIII-a. Si asa ce se face acuma nu se poate numi scoala. Poate mezelarie…

  8. Mersi ca n-ai itat de scolari (eu nu-s un exemplu bun pentru ca nu rezolv teme :P).

    Si totusi cea mai mare boschetareala este faptul ca va “trebui” sa recuperam orele sambata… iar daca nu merg elevii, vor fi “absenti”. Ce nasol.

    Mi-a placut asta cel mai mult: “Sa iesim toti in strada si sa revendicam terminarea imediata a crizei financiare”. Daca ar fi asa usor…!

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading