Cele mai semnificative pandemii in istoria omenirii

Ce v-am spus? Presa rasuna de pandemie! Gripa porcina! Stiati ca s-au confirmat 8 decese din cauza gripei porcine?

Pandemiile si omenirea au o lunga istorie comuna. De cand lumea, oamenii se infecteaza si mor. Unele boli fac mai multe victime decat altii, iar unele fac destule victime ca sa isi faca intrarea si in manualele de istorie.

Ciuma bubonica din anii 1300 (Moartea Neagra) si-a facut aparitia in Europa in anul 1348 (adus probabil de niste comercianti italieni). In cei sase ani de prezenta in Europa ciuma a terminat intre 20 si 30 de milioane de vieti, cam o treime din populatia Europei.

Holera a fost o boala cu multiple aparitii. Intre anii 1816 – 1826 boala a aparut in Orient, terminand milioane de oameni. Intre 1829 – 1851 holera a aparut in Rusia si in Europa, facand sute de mii de victime. Mai tarziu aceasta boala insistenta a revenit pe meleagurile rusesti (intre 1852 – 1860) cu aproximativ 1 milion de morti, dupa care a mai revenit de inca cel putin patru ori, numarul victimelor ridicandu-se la zeci (sau chiar sute) de mii de fiecare data.

Prima pandemie de gripa a fost inregistrata in anul 1580, iar de atunci reapare odata la 20-30 de ani. Cea mai insemnata pandemie de gripa a fost cea de Gripa spaniola cauzata de virusul H1H1. Pandemia de gripa spaniola a tinut 18 luni intre 1918 – 1919, a infectat cam 50% din populatia lumii (pe vremea aceea cam jumatate de miliard de infectati), terminand intre 20 – 100 de milioane de oameni.

HIV / SIDA se considera o pandemie si in momentul de fata, fiind prezent pe mai multe continente simultan (in Africa de Sud peste 29% din populatie este ori infectata de virus ori purtatoarea sa). ONU estimeaza ca un numar de circa 140 de milioane de oameni vor muri in SIDA pana in anul 2025.

Iar acum suntem pusi in fata unei pandemii noi: gripa porcina – o varianta a gripei tip A subgrupa H1N1. Aceasta noua varianta de gripa (un virus care pare sa fie combinat din gripa aviara, gripa umana si doua variante de gripa porcina). Aceasta infectie este considerata acum de un risc mai ridicat, WHO (Organizatia Mondiala a Sanatatii) declarand alerta epidemologica de gradul 5 (insemnand 2% victime din cei infectati). Alerta de gradul 5 inseamna intensificarea eforturilor pentru evitarea infectiei.

Sa nu fie atat de sumbru articolul, iata cele mai bune metode de evitare a gripei porcine:

  1. Nu pleca in Mexic.
  2. Nu saruta porci.
  3. Nu saruta crescatori de porci.
  4. Nu saruta oameni care saruta crescatori de porci.
  5. Nu saruta barbati (se stie ca toti barbatii sunt porci).

Bafta!

5 thoughts on “Cele mai semnificative pandemii in istoria omenirii”

  1. Dar totusi, ai uitat sa spui despre virusul Ebola. Chiar daca se presupune ca ultimele mostre sunt pastrate la congelat in Rusia si SUA, Ebola ramane cel mai periculos virus cunoscut(cica).

  2. legat de 5, exact asta imi zicea o prietena miercuri :)).
    Am vorbit cu o prietena din Mexic, cunoscuta pe un forum si mi-a zis ca e atat de sumbra atmosfera, ca le e frica sa iasa si ca singurul mod prin care mai tine legatura cu lumea e telefonul si internetul sau si daca iese, nu prea zaboveste prin oras iar de mers in club, cafenea sau altundeva nici nu e vorba. Si a mai spus ca industria faimoaselor telenovele e si ea afectata de aceasta gripa.

Comments are closed.