Ceasul rau, pisica 13…

Superstitia legata de nenorocirea zilelor de vineri 13 (care apare macar odata pe an in calendarul gregorian) a aparut prin secolul IX (cel putin nu exista nici o dovada scrisa a existentei ei). Ziua (ne)norocoasa de 13 apare prima data in biografia unui anume Gioachio Rossini, care s-a intamplat sa moara tocmai in aceasta zi de rau augur.

Aceasta credinta despre nenorocirea zilei de azi (pt. ca e vineri si 13) este probabil un amestec intre doua superstitii foarte vechi, conform carora numarul 13 este nenorocit si ziua de vineri este si ea nenorocita. 

De ce este 13 un omen rau? Pentru ca in numerologie 12 este numarul perfect, numarul complet (12 luni in an, 12 semne in zodiac, 12 ore pe ceas, 12 triburi din Israel, 12 apostoli), pe cand numarul 13 era iesit din comun, neregulat, iesit din comun… tineti minte ce li s-a intamplat lui Iisus si apostolilor cand au stat 13 la masa…

Vinerea se considera deasemenea purtatoare de nenorocire inca din secolul XIV – deasemenea se credea ca Mantuitorul a fost crucificat tot pe o zi de vineri (dupa cina de 13 persoane).

Conform altor teorii, aceasta superstitie populara provine din mitologia nordica, unde ziua de vineri era ziua lui Frigga (zeita iubirii si a fertilitatii) care a fost transformata intr-o zi de rau augur de catre biserica crestina. Frigga a fost convertita in strigoi si banuita sa se intalneasca cu 11 alte cotoroante (+ diavolul in persoana, adica 13 insi) in fiecare zi de vineri 13 (Sabbath negru)…

Superstitia poate avea totusi origine pur pamanteasca: Ordinul Cavalerilor Templieri a fost exterminat la ordinul regelui Filip a Frantei pe 13 octombrie 1307 care a fost o zi de vineri…

Milioane de oameni in toata lumea sufera de o conditie psihica numita paraskavedekatriafobie, adica frica bolnavicioasa de ziua de vineri 13. Exista oameni care nu ies din casa in aceste zile, incercand sa ocoleasca nenorocirea care “sigur ii va prinde din urma”. Unele companii de asigurari au observat ca intr-adevar se intampla mai multe nenorociri in ziua de vineri 13 – probabil din cauza fobiei mai sus amintite…

Cu toate astea – si in speranta sa nu fiti loviti de nenorocire – va doresc un Vineri 13 cu succes si placere.

13 thoughts on “Ceasul rau, pisica 13…”

 1. 13 nu este un semn rau, asa este considerat de superstitiosi, sau ai inceput sa crezi in superstitii?

  Imi place ca te-ai documentat pt postul asta 🙂

 2. Sau devreun cuirasat 😉
  Oricum e ciudat , desi in Italia ( in ciuda lui Rossini , numar considerat ghinionist e si 17 .
  PS. Din cauza asta o sa-mi fac masaj la burta cu 13 Carlsberg 🙂 !
  HAI NOROC SI WEEKEND FRUMOS !!!

 3. Sincer? Eu nu cred de fel in superstitii… toate se bazeaza pe idei sau obiceiuri inventate de OM (imperfect si necurat la gandire). Deci, ce rost are sa ma iau dupa tampenii? Niciunul.
  In plus, un coleg de-al meu a luat 10 azi la chimie… ce nenorocire la data de VINERI 13!!!

  In plus, exista un motiv cu mult mai intemeiat de ce nu cred in superstitii: insasi ce spune Biblia. Deuteronomul 18:10-12 -> Sa nu se gaseasca la tine nimeni care isi trece fiul sau fiica prin foc, nimeni care ghiceste, nimeni care practica magia, NUMENI CARE CAUTA SEMNE PREVESTITOARE, niciun vrajitor […]Fiincdca D’zeu detesta pe oricine face aceste lucruri”

  Cam atat despre asta. Sper ca se intelege 🙂

  O zi faina 😀

 4. @ The Fan: Mira-m-as…
  Simt nevoia sa-ti raspund astfel:
  2Petru 1:21 -> “Caci profetie n-a fost niciodata adusa prin vointa omului, ci oamenii au vorbit de la D’zeu, fiind purtati de spiritul sfant”
  Stiu bine ca multi sunt sarcastici si zic ceea ce zici si tu… dar daca tu ai fi un director undeva (nu stiu daca nu esti 😛 ) si ai pune-o pe secratara ta sa scrie o scrisoare care sa contina ceea ce zici tu, ar fi scrisoarea ei? NU
  Similar e si cu Biblia. Doar ca asta multi oameni nu o inteleg.

 5. Religia s-a nascut cind Primul jmecher s-a intilnit cu un fraier !
  @ TyB – avind in vedere ca esti crud ( la scoala ) ar fi cazul sa incepi sa gindesti cu creierul tau nu cu cel a popii , sau a altora ( ia-o ca un sfat ), pina nu te obisnuiesti prea mult cu asta si devii dependent de altii.

 6. heh o chestie interesanta cu vineri 13 pe care am aflat-o si eu nu foarte de mult …dar nu mai stiu exact unde … este ca daca studiezi putin mai atent fenomenul ai sa observi ca vineri apare mai des decat orice alta zi pe data de 13 deci este normal sa se intample mai multe nenorociri pe vineri 13 decat pe marti 17 sau vineri 19. Probabil este o prostie si asta dar daca nu ma insel la Discovery a fost discutata.
  Eu unul pana la Omen sau alte filme cu Vineri 13 nu auzisem de asa ceva (inafara de 13 == ghinion, lucru pe care incerc sa nu-l bag in seama).

 7. coincidentza sau nu :|:|:| …… ieri seara isi face aparitia pe ulita mea o mashina de politie , mirati vecini mei toti in strada , .. ce sa intamplat ce ? … bate la mine in poarta ies afara si imi da o citatie prin care imi zice sa ma prezint vineri 13.03 la postu’de politie , mnoah zic io cine stie ce le trebe si la astia :D……. a 2 a zi la ora 8 prezent io la post … ma ia pe mine inka 3 ne suie in mashina politiei si ne duce la politia mare..cika..la oradea ….. acolo ne ia ne amprenteaza , ne pozeaza ca pe niste infractori , ne cantareste , ne masoara , toata treaba , ca in filmele hollywoodiene pe care cred ca leau vazut iei la tv …. si toate astea pt ca in sat la mine cu cateva zile in urma a avut loc ceva spargeri … si au fost dushi la politie toti care se aflau in evidentza paznicilor din sat ( spartani cika, care imi explika mie ca dupa 10 nam voie sa ies din casa fara buletin shi dalea :))):)))… ) din lipsa de suspecti sau apukat si iei sa ma ia pe mine ( spartani legitimandu-ma aku o luna jaful fiind ieri, alaltyaieri )… amuh nush coincidentza sau nu e clar ca azi toata ziua mor purtat ampulea vb aia prin orash …. politia adika

 8. @kuktoos: Nu vreau sa spun ca nu ai dreptate, deoarece intr-adevar ai: sunt crud inca. Dar asta nu presupune faptul ca nu pot sa iau decizii.
  Sincer, nu am nicio tangenta cu popii. Cele spuse in comentariile anterioare le-am zis din convingeri personale nu pentru ca altii m-0au facut sa cred. Am creier propriu, n-am nevoie de creierul altuia ca sa pot lua decizii, deci asta e.
  In plus nu ma simt deloc ca fiind unul care depinde de cei din jur (bine poate putin depind, dar nu de popi ci de prietenii mei 😀 ).

  Cam atat. 😉 O zi faina

Comments are closed.