Romanii sunt frai… nationalisti

Am fost iar in Debrecen (Ungaria) la cumparaturi. Produsele care nu sunt mai ieftine cu 30%, sunt mai ieftine cu 50% decat in Romania.

Biroul pe care sta laptop-ul meu a fost 3500 forinti (51 lei) in JYSK-ul lor, acum cateva zile era 119 lei in Jysk-ul din REAL Oradea.

masuta birou oradeanul

D-link 615 Wireless N Router – 232 lei pe eMag, aproape 150 lei in Debrecen. Si astea sunt doar doua exemple. Sa mai vorbim de alimente si bauturi?

Nu vreau sa dau in Romania pe aceleasi produse (sau pe altele mult mai proaste) mai mult decat dau in primul magazin de dincolo de granita cu Ungaria! N-am cum sa fiu nationalist! N-am cum sa ridic economia tarii, imi golesc doar mie buzunarul!

Nu mai bine punem in dictionar cuvantul “nationalist” sinonim cu “fraier” ?

M-am intalnit intamplator prin Debrecen cu alte 7 persoane cunoscute (printre care Alexandru Seres, Omu` din Atlantic, o parte din echipa Fara-Sens) si cu  Zoso in Budapesta. Parca m-as fi plimbat prin centrul orasului Oradea!

P.S: Sa va spun cat de afectata imi e moralitatea si cat de vinovat ma simt pentru ca am economisit minim 50% facand un drum de 75km si aratand un buletin la granita?

23 thoughts on “Romanii sunt frai… nationalisti”

  1. Ai foarte mare dreptate,in unele privinte.Dar sa caracterizezi nationalist ca sinonim al cuvantului fraier,e mult prea mult.Dar din pacate,cu trecerea timpului tot mai putin vor pune,in gandire ideea de nationalism.
    Un om care e nationalist,dar de care tara isi bate joc!!!

  2. Nu trebuie sa spui. Sper sa nu ramai cu sechele 😀
    Acum cativa ani, veneau ungurii la noi la cumparaturi. Acum mergem noi (din nou) la ei. Nimic nu e de mirare. Chiar prost sa fii sa cheltui 500 de lei aici cand aceeasi marfa o iei cu 250-300 de acolo.

  3. Poi berea nu e mai buna la noi, nici mai ieftina. Mancarea nici asta.
    Peste 70% din produsele de la ei sunt mai ieftine.
    Cand zic de nationalism ma refer la faza pe care a facut-o Basescu …ca el merge cu Dacia si bea Ursus 🙂

  4. Curios… de curand am fost si eu la Debrecen. Concluzia: produsele alimentare sunt mult mai scumpe decat in Romania. Exemplu: Banalul cola la 2 litri e cu 30-70 bani mai scump ca in tara. (tesco, cora) Nu beau cola – e doar etalon.
    In privinta produselor nealimentare nu ma pronunt. Cel putin hainele sunt mai ieftine.

  5. Misto de voi ca sunteti aproape si puteti face mici excursii. Eu pot sa ma duc doar pe litoralul Bulgaresc care nu prea ma atrage in special acum ca vine iarna.

  6. Hamilton…ce este “tara”?Sa nu confundam termenul cu politicieni,oamenii de afaceri etc!Tara mea e locul unde traiesc,am copilarit,am prieteni,cunostinte,unde am amintiri unde am fost fericit sau nefe si acest lucru nu are de-a face cu banii,politica,afacerile!Tara este LOCUL cu intimplarile ei la care am fo partas.Ca tara mea face parte din Ro este o chestie care pina nu ma impiedica sa traiesc liber nu ma prea intereseaza.Nationalismul are intotdeauna la radacina sa politica,banii,avantajele asupra altei nationalitati.uneori patriotismul e confundat in mintea unora cu nationalismul!vai vai de noi!Si da contrar cu ce credeti is patriot,ca-mi iubesc locul unde traiesc.Si da daca gasesc ca undeva e mai ieftin ceva de acolo il cumpar ca doar nus timpit,macar se dezvolta regiunea si traim mai bine si mai ieftin.Si apropo de Basescu…atunci il voi credea ca produsele Ro is asa de bune cind delegatiile straine (daca vine Obama) va fi transportat cu Dacia si o sa dea bere Ursus la masa hahahaha…

  7. cum de ai cumparat D-link ? 😛

    pt mine cel mai distractiv a fost cand am dus-o pe maicamea sa ia pui de acolo:
    – s-a dus la casa si i-a zis la aia ” tiz!” , raspunsul : “bine, mai aveti si altceva?”

    Mai cumpara cineva pisatu ala de cola ?

  8. Apropo de cola..conform unor studii recente cola si alte bauturi dietetice provoaca alzheimer si dezechilibreaza metabolismul….deci o sa fii slab si timpit.Vai de tinara generatiE115,E226 si alte euri :))

  9. La cati oradeni sunt prin Debrecen, parca ar fi un cartier al Oradiei 😀 Il revendicam, ce ziceti ? Daca tot vor astia harghita si covasna, hai sa luam noi Debrecenul …:))

  10. numa debrecenu ?
    de la bihari kerestes pana la budapesta cel putin! :))
    oricum ii ful de romani in zona asta, faptul ca poti cumpara o casa la 15 km de oradea cu 30 mii E – da asta deja’i vila adevarata, cred ca explica de ce.

  11. Sirop.. stai linistit ca dacia aia cu care merge basescu a modificat-o SPP-u inainte de nu cred ca a mai ramas decat caroseria pe ea de dacie 🙂 si da, merge cu ea (poate) cand merge la plimbari prin bucuresti. Ca saptamana trecuta am fost la Tg Mures si atunci mergea si el la Nokia, and guess what.. 4 masini de poliie si 3 tancuri 4×4 de la SPP. Dacia pauza 😛

  12. Confuzie. Nu asta inseamna nationalist. Se prea poate ca si Basescu sa se fi folosit abuziv de termenul asta. Nu asocia asemenea cuvinte cu “fraier”.

  13. Totul e mai ieftin la maghiari in comparatie cu ale noastre . Economia e mult mai stabila si nu atat de haotica precum la noi. De asta si traiesc mai bine decat romanii. In timp ce platesc mai putin , castiga si mai bine. Un alt exemplu evident este faptul ca un apartament cu 3 camere la marginea Budapestei (si cand zic margine.. nu ma refer la ghetou ci doar la un cartier marginas) costa aproximativ 10.000 de euro. Si , atentie … e vorba de Budapesta!

  14. Pe langa ca la noi multe produse sunt mai scumpe decat in afara, ne mai si fura la pret (pretul la casa e mai mare decat pretul afisat pe raft). Oare nu putem sa facem nimic impotriva astora? O campanie anti-hypermarket-uri ceva? 🙂

  15. pai mutati-va din Romania, cine va obliga sa traiti acolo? Eu traiesc in Canada si mereu rad de cum se plang romanii de preturi dar nu fac nimic sa schimbe ceva.

  16. No, si eu chiar vrea sa arunc argintii pe un calculator. Am ales sa cheltuiesc la PCGarage.

    Mi-a trecut si mie printre neuroni gandul necurat de a cumpara de la vecinii huni. Da’ nu stiu de unde ( Buda sau Debrecen ), nu stiu cum sta treaba cu TVA, cu garantia si taxele la vama. In jur de 1000euro risipesc, pe mai multe piese, nu pot sa le aduc in 14 masini.

    Daca aveti ceva sfaturi, adrese de online store in HU sau experiente proprii, please advise 😉

  17. Imi poate spune cineva o modalitate de a ajunge din Oradea la Debrecen, daca nu ai propria masina? Exista microbuze, autocare, etc care merg pe aceasta ruta ca eu nu am gasit nimic?

  18. Luni am fost si eu la Kika Debrecen dupa mobila, am preferat sa o aduc eu, dar livreaza si in Oradea (se plateste in functie de km). Acolo am avut de unde alege iar pretul a fost ok.

  19. Ce magazine cu electronice sunt in Debrecen. Vreau sa cumpar ceva de la Yamaha.
    Am sanse sa ma ratacesc daca prima data. Ce carduri accepta?

  20. Si nu ai observat ca si omenii din Debrecen sunt altfel? Sunt mai ingrijiti si se imbraca mai stilat. Aproape totul este altfel, nu sunt cersetori, lipsesc gunoaiele, drumurile sunt fine, blocurile socialiste arata mai frumos. Asta se vede si orbul care viziteaza Ungaria.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading