Azi va intreb daca e bine sa respectam traditia, mai ales una nobila si atat de veche, incat se identifica cu originile Romaniei. La prima vedere toti ziceti DA. Mai ales acum, cand se subliniaza necesitatea pastrarii bunelor traditii romanesti si faptul ca societatea moderna tinde sa le sugrume, sa le trimita in coltisorul lor de camera unde sa stea cuminti si doar din cand in cand, la evenimente bine planificate si sponsorizate de grasi falcosi, care nu vor altceva decat sa se afirme, sa mai scoata si ele nasucul lor vechi si prafuit. Asta la prima vedere; sunt curios la final…
Azi va intreb daca e bines a respectam traditia. Si va intreb azi, nu intamplator, ci pentru ca iar sunt la Zalau si pentru ca ieri faceam o lista cu investitiile pe care un anume Fond European le plateste pentru promovarea patrimoniului cultural immaterial si material din Romania. Ce tare! Altii ne dau bani ca sa ne promovam cultura si traditiile, noi nu suntem in stare. Nu incape vorba, nici U.E nu e usa de biserica si nu face toate astea ca Bunul Samaritean, ci cu simbrie. Dar macar face…
Azi va intreb daca e bine sa respectam traditia, pentru ca am si eu una despre care vreau sa va zic, una pe care eu o respect, cand am timp posibilitati si prieteni in jur. O traditie verificata istoric si pusa in colt. O traditie care nu e recomandata celor fara coloana vertebrala, celor care nu stiu sa se controleze in limitele bunului simt (aici e cam relativa treaba cu definitia bunului simt), celor care nu stiu sa se distreze si in special nu e recomandata celor cu himen pe emisferele tartacutei. Va dau un copy-paste de pe Wikipedia (Cannabis drug):
Evidence of the inhalation of cannabis smoke can be found as far back as the Neolithic age (the age began about 10,000 B.C. in the Middle East and somewhat later elsewhere), as indicated by charred cannabis seeds found in a ritual brazier at an ancient burial site in present day Romania. The most famous users of cannabis were the ancient Hindus of India and Nepal. The herb was called ganjika in Sanskrit (ganja in modern Indic languages). The ancient drug soma, mentioned in the Vedas as a sacred intoxicating hallucinogen, was sometimes associated with cannabis. . Cannabis was also known to the ancient Assyrians, who discovered its psychoactive properties through the Aryans. Using it in some religious ceremonies, they called it qunubu (meaning “way to produce smoke”), a probable origin of the modern word ‘Cannabis’.Cannabis was also introduced by the Aryans to the Scythians and Thracians/Dacians, whose shamans (the kapnobatai—“those who walk on smoke/cloudsâ€) burned cannabis flowers to induce a state of trance. Members of the cult of Dionysus, believed to have originated in Thrace (Bulgaria, Greece and Turkey), are also thought to have inhaled cannabis smoke. In 2003, a leather basket filled with cannabis leaf fragments and seeds was found next to a 2,500- to 2,800-year-old mummified shaman in the northwestern Xinjiang Uygur Autonomous Region of China.
Si ca sa inchei frumos, va povestesc o intamplare ce s-a petrecut in timpul festivalului de aducere aminte a bunei traditiii dacice: Eram acuzat de prietenii mei ca muncesc prea mult, in timp ce eu acuzam pe altul ca e un lenes. Hehe.Un al treilea a fost catalogat scurt: trufas. Si ne-am imaginat noi ca Munca, Lenea si Trufia merg la nunta. Si ne intrebam noi ce zic personajele astea la nunta?
Munca: – sper ca are si mireasa bani…
Lenea: – e grav daca n-are…
Trufia: – nunta de zi???? nici nu ma duc!!!!
🙂
Azi va intreb daca e bines a respectam traditia…
—
Scris de Rece de la Bruiaj Mintal.