Salut! Maine implinesc 24 de ani. Ai mei la varsta asta aveau un apartament… si pe mine. Eu nu am inca o casa sau un apartament pe care s-o numesc “casa mea”. Chestia asta ar putea sa ne dea de gandit, nu sunt doar eu in situatia asta. Desi suntem mai deschisi la minte si mai bine platiti decat parintii nostri… nu prea avem ceva al nostru.
Ne uitam ca boii la oferte imobiliare si salivam. Cam ca si atunci cand eram copii intr-un magazin si asteptam ca ai nostri sa ne cumpere acadeaua sau Brifcor-ul. Acum nu ne mai pune nimeni cheile de la apartament pe tejghea. Avea si comunismul partile lui bune, nu?
Dar ce e de facut? Ce putem face? Fara un salariu de minim 2000 de lei pe cartea de munca si un tupeu cat pentru urmatorii 25 de ani in care te legi la cap cu ratele pentru casa ta nu ai ce cauta pe la banci. Dar in cate locuri din “provincie” iei peste 2000 lei pe luna? Sacrificii pentru un apartament intr-un bloc vechi, care nu stii cum va arata peste 15-20 de ani sau daca va mai exista. M-am uitat pe la agentiile imobiliare ca sa vad cat costa o casa in Giurgiu ca e aproape de “vecini” dar relativ aproape si de Bucuresti, nu sunt legat de glie. Preturile sunt inca destul de inaccesibile!
Pana nu se sparge “bula imobiliara” (asa ii zic expertii), o sa stam pe unde apucam. Incepe chiar sa-mi surada ideea cu chiria. Pana la urma, daca nu iti convine confortul, vecinii, te iei si pleci in alt loc.
Deci ce fac? Ma mut in Bucuresti pentru un salariu mai mare, ca sa pot sa-mi scot un credit cu care sa-mi construiesc o casa la tara? Stau in chirie si ma gandesc ca nu-i voi lasa nimic copilului meu? Ma mut in Bulgaria sau Ungaria pentru ca-s MULT mai ieftine? Plec din tara si macar traiesc mai bine intr-o chirie?
De unde atata nesiguranta pe tanara generatie? Am vrut democratie, acum democratia musca din viitorul nostru. Casuta simpla cu 3 camere, cu o gradina mica in care se joaca un copil cu o galetusa, un pui de Beagle care sare prin iarba iar eu cu nevasta stand la umbra unui nuc – E un plan bun, sa vedem realizarea!
Uite, eu sunt omul care s-a saturat sa traiasca bine in chirie. Eu mi-am luat inima in dinti (+ salarul meu, salarul sotiei si pensiile parintilor) si m-am dus la o banca pentru un credit. Si acum sunt la casa mea, desi in urmatorii 22 de ani nu voi avea bani decat de paine…
Dureros adevar..
Si mai dureros este faptul ca daca ne plangem de pretul mare la locuinte ni se reproseaza ca noi romanii suntem printre putinii europeni care suntem proprietari sau vrem sa fim proprietari. Iar de acest lucru profita dinozaurii care si-au permis sa investeasca in imobiliare si care dicteaza pretul pietei.
Mi-e rusine ca traiesc in Romania. S-ar putea ca in curand sa-mi doresc sa stau in chirie si sa muncesc intr-o tara straina decat sa fiu proprietar in Romania.
Pana una alta La Multi Ani oradene!!!
Daca se scumpeste graul si petrolul ce faci?:)
Mersi, mersi Vasile. Noi ca noi …dar ce fac aia care inca lucreaza la Celestica?:)
E greu pana il iei creditul ala, apoi cu un pic de inflatie, cu un pic de noroc, ajungi sa-l platesti mai devreme… Eu lichidez unul anul asta, dar am luat deja altul pentru un teren 😛
Btw, faci seo pentru euroeast? Pune-i sa-ti plateasca ratele 🙂
Eram cvam in aceeasi pozitie acum cativa ani. Mi-am luat inima in dinti si am luat un credit, mi-am luat un apartament intr-o zona buna si am inceput sa dau pe rate. Noroc cu salariul de la Puchi (lol) ca altfel nu-l luam; trebuia sa ai salar de minim X pe vremea aia ca sa iti acorde banca credit. E nasol sa traiesti cu datorii, dar mai am vreo 10.000 de euro si it’s all mine. Am avut noroc si am prins chiar ultima luna de dinainte de scumpirile imobiliare. La vreo 4-5 luni dupa ce am luat apartamentul, vecinul de deasupra il scotea la vanzare pe al lui la mai mult de 2x ori pretul pe care il platisem pentru al meu.
Adevarul trist e ca fara credit mori de foame in Romania. Pur si simplu nu ai cum sa supravietuiesti altfel. Asta daca nu cumva ai parinti cu fabrica si vreo 5 case sau daca nu ti-ai croit drum prin mita in vreun post bine platit.
Bat in lemn, am rezistat singur pana acum si inca e bine, dar nu rasuflu usurat pana nu vad ca nu mai trebuie sa dau lunar 172 de euro din castiguri la banca.
Pe viitor o sa fie si mai nasol. Chiar daca se sparge bulbucul imobiliar, o sa se formeze din nou din cauza scumpirii barilului de petrol. Electrica a scumpit tarifele cu 30% (din cate stiu) iar asta atrage dupa sine un nou val de scumpiri. Al doilea vine in octombrie – din cate s-a spus la TV.
Ei, acum imi spune si mie cineva cum truda sa reziste un tanar de 18 ani dintr-un salar de maxim 8 milioane in mana? Nu-i ajung de mancare si utilitati, d’apoi de chirie sau – ha! – credit. Nu vorbesc de mine, eu am 29 si ma descurc OK din freelancing. Nu stralucit, dar de 3-4 ori mai bine decat angajat pe salar de rahat. Reusesc sa-mi platesc luna de luna tot ce trebuie si imi ramane si de tigari (chiar azi m-a stors Orange si RDS/RCS de niste facturi :))).
Un sfat pentru cei cu 10 ani mai tineri ca mine: NU va angajati in Romania decat ca ultima solutie. Invatati o limba straina, invatati sa manuiti cat de cat un mouse si cautati pe net ca de lucru este garla. Dureaza putin pana te obisnuiesti cu faptul ca strainii nu te fura si platesc la timp, dar asta e… rezistati voi. Degeaba va faceti iluzii ca ajungeti la un salar decent in Romania. E chestie de noroc si trebuie sa sapi colegii pe la spate, altfel nu merge. Decat asa, mai bine singur.
BTW: la multi ani man! Junioru’ 😛
Cypress, sa stii ca m-am gandit si la tine cand am scris asta. Pe vremea aia erai singuru` cu salar de peste 20 de milioane pe care-l stiam :))
Yeah, “good ol’ times”. 😐 Faceam doua reviste concomitent, intretineam doua site-uri, verificam CD-urile, email-urile si alte cacaturi de texte plus o tona de maruntisuri. Sa nu uitam de cele ~20-25 de pagini de articol lunare :)) Da’ it was worth it. Chiar ca am avut noroc atunci, ca daca nu aveam banii aia nu luam credit.
Dar ca freelancer fara bani pe cartea de munca, ce faci?:)
Ce fac? Lucrez. 🙂
Imi platesc singur pensia privata, impozitul. Sunt PFA, lucrez cand vreau si pentru cat vreau. E riscant dar cand pica pestele mare iese cat pentru 3 luni.
Intr-adevar marea majoritate a tinerilor si nu numai, muncesc pentru sub 8- 10 mil pe luna (vorba lui Laurentiu: ce se fac aia ce lucreaza la Celestica, pentru jumate din banii astia? ). Daca e sa-ti iei un credit de 200 de euro/luna inseamna ca ti-ai dat tot salarul pe rate. Presupunem ca esti casatorit si ramane salarul nevestei inca vreo 8 mil. Astia-s bani din care sa platesti intretinere, facturi si ceva de mancare. De economii nu poate fi vorba si nici de un trai decent din ce ramane (daca ramane ceva..)
Era sa uit: daca vine si un copil….
In primul rand “La Multi Ani” pentru maine. Sper sa mai avem parte de o cafea impreuna cand treci prin Bucuresti.
Bula imobiliara nu se mai sparge. Preturile vor sta o perioada pe loc, iar unele apartamente (case) vor scadea usor in functie de “foamea” vanzatorului. Nivelul la care erau odata e doar o amintire. Nu zic asa ca descurajare ci ca evaluare realista.
Mersi Cristi! Ne vom vedea sigur anu` asta 🙂
P.S: cred ca-mi iau o hala ca ies mai ieftin 😛
La Multi Ani Lau!
legat de pasul tau subscriu in mare masura la ce zice Cypress, banuiesc ca stie el ce zice. Pana la o anumita varsta eziti sau nu stii exact ce e mai bine, dar acum si eu cred ca cel putin pt mine, dar cred ca pt cei ca noi, e mai bine o solutie tip PFA, pentru ca esti obisnuit cu proiecte freelancing si colaborari, iar firmelor nu le place sa colaboreze cu persoane care nu pot face factura pe ceea ce presteaza. PFA e foarte simplu de facut, sunt niste simple acte, nu costa mult si ai niste avantaje (de ex iti poti deduce intretinerea din profit, ca sa platesti impozit mai mic), oricum, mai simplu decat sa ai o firma.
Eu de ex incerc sa ma apuc de domeniul ISO, ma voi ocupa la firma dar am un prieten care are firma de ISO si in viitor voi colabora cu el, pfa probabil, si na… e ceva pe cont propriu.. Cat despre apartamente… da.. e de kkt treaba. Asigura-ti niste venituri constante si ia credit, asa au facut si parintii tai. Toti trecem prin asta.
La Multi Ani Lau !
Nu am sa comentez pe seama subiectului(nu sunt in masura inca),doar am vrut sa iti urez un calduros la multi ani.
P.S.suntem din aceeas zi,acum am aflat si eu;)….
La multi ani Laurentiu! Ce vremuri in Celestica.. si eu is de acord ca nu iti prea merita sa stai doar asa sa pierzi vremea intr’o fabrica, caci va trece viata pe langa tine si nu iti vei da seama de ce se intampla..
Wake up, e ok sa ai un salariu fix, da e si mai ok sa ai o activitate ce te poate sustine, ce iti poate asigura ziua pe ziua de maine cat faci in 3-5 luni in mod normal..
E normal ca nu vom ajunge sa avem dintr’un sut bani cat sa stam cu picioarele pe birou si sa nu facem nimic, dar poate ca ar trebui sa facem si noi cum faceau americanii pe vremea crizelor economice, cu 2-3 job’uri (de ajuns unul full si unu part sau chiar free time).
In fine.. viitorul nu ne mai este scris cu o strada ca pe vremurile vechi ci trebuie sa ni-l facem noi! Bafta la toti sa va vedeti (ne vedem) realizati, macar la nivel mediu.
apropo, ce s’a intamplat cu celestica? am trecut inainte de craciun cu cateva zile prin oradea si era totul pustiu.. abia 2 masini in parcare, si o noua concurenta de partea cealalta a drumului. ceva in mod special???
La Multi Ani! Un articol ff adevarat! Gj
sunt pline imprejurimile de vile. pe toate iesirile din oras rasar vilele ca ciupercile. adevarul e ca s-a cam polarizat societatea. sunt cei care stiu cat e ceasul cum se spune, care-si fac drum cu banii indiferent de calitatea obrazului sau a capacitatilor profesionale si mai sunt turma, care se jeneaza sa faca giumbuslucuri sau pur si simplu nu are o baza de plecare pentru asa ceva.
@koma – aia care isi fac vilele azi sunt securistii si activistii din 89, care au fentat statul cat au putut si si-au facut afaceri. Acuma se dau drept oameni onesti, care dau o paine la sute de oameni, bla bla… candideaza la primarie sau la alte dregatorii, dar realitatea e ca au ramas aceiasi excroci din 90.
Omul obisnuit care si-a facut o afacere cinstit, inca mai locuieste la bloc sau intr-o casa luata in rate prin ANL..
Laurentiu, daca vrei sa-ti mearga mai bine trebuie sa faci sa-ti mearga mai bine.. nu exista nu se poate in tara asta de kkt.. vechea noastra si expirata scuza pe care o avem si acum.. crede-ma ca sunt multe moduri de a face foarte multi bani chiar si in Romania si cu taxele astea enorme.. trebuie doar sa vrei si sa sacrifici anumite lucruri timp de cativa ani si.. depinde doar de tine si de ceea ce iti propui.. nimic mai mult 🙂
p.s. lma si bafta
Mersi mersi 🙂
Stii de ce n-ai casa ta si probabil va curge multa apa pe Cris pana o sa-ti permiti una din munca cinstita? Pentru ca debitezi astfel de lucruri: “Avea si comunismul partile lui bune, nu?”
Macar norocos sa fii…
La multi ani 🙂
Buna intrebarea “deci ce fac”. Surprinde atat de bine situatia mea momentana. In afara de faptul ca stiu sigur ca fac pasul spre Bucuresti, restul e in ceata 🙂