Multe chestii mini, mobilitate

Cred ca toti stim ca Asus a spart piata cu modelul EEE – un mini laptop. A vandut atatea unitati cu Linux incat Microsoft s-a hotarat ca trebuie sa prelungeasca suportul pentru Windows XP Home pana in 2010. Le-a mers atat de bine incat scot varianta inbunatatita 701 si o varianta desktop pentru care pretul va incepe de la 300$ (in US). Pe http://www.eeeuser.com veti gasi mai multe informatii despre toate modelele Asus EEE.

Cei de la MSI s-au gandit ca este loc si pentru ei in aceasta competitie si urmeaza sa scoata un model mini Dual Core cu 1GB ram si hard de 80. (link)

Despre urmatoarele modele se stiu si mai putine informatii. Se vehiculeaza ca Dell si Acer (al doilea producator de notebooks din lume) intra in competitie. Prin urmare, e de la sine inteles ca nici HP nu putea sa stea deoparte.

Si totul a pornit de la micutul EEE. Nici macar cei de la Asus nu erau siguri ca un astfel de laptop ar putea avea succes. Totusi piata de consumatori de mobilitate e in crestere.

In acelasi timp putem spune ca din aceasta competitie si Linux castiga (Asus lanseaza noi placi de baza “cu linux”), pe langa unitatile EEE, iar Acer face o promisiune. Un linux pentru “jucariile” astea se poate optimiza incat sa fie bootat in 15 secunde (sau mai putin).

Oamenii nu mai vor chestii ultra performante, vor chestii mobile si ieftine la care sa tina bateria. Asta e concluzia dupa (zeci) milioane de unitati vandute. Piata se duce intr-o directie in care un singur producator a avut tupeul sa mearga.

E clar ca puteam spune mult mai multe dar va las si pe voi sa descoperiti cine se mai baga pe piata de mini notebooks cat si specificatiile lor. Nu fac reclama niciunuia, fiecare blogger isi alege “scula” care i se potriveste cel mai bine.

Uite ce iese daca la chestia de mai sus adaugi un blogger nebun, dus cu pluta la 20KM distanta de civilizatie si un abonament Vodafone mobile internet:

mobile blogger

vodafone mobile

17 thoughts on “Multe chestii mini, mobilitate”

  1. stii care-i faza? Doar asus se mentine la un pret atata de mic, MSI de ex costa de te rupe, singurul impediment la un Asus EEE PC e faptul ca bateria nu tine prea mult, pe mine ma tine intre 2-3 ore, daca ma joc pe el ma tine 40 de minute :). In rest nu vad nici un defect notabil la el. Restul picaniilor care vor vrea sa apara pe piata vor trebui sa se uite ft atent la pret.

  2. Vom trai si vom vedea. Cu cat e mai mare concurenta cu atat trebuie sa scada preturile.
    Numai la preturi nu ma gandesc eu acum:)
    Cand vrei ceva …mai pui un banner si iti cumperi

  3. viata grea pe gprs…cine stie cunoaste.
    in rest de-acord, doar ca ceilalti producatrori nu s-au bagat pe nisa asta de frica sa nu-si canibalizeze singuri vanzarile de notebook-uri mainstream sau ultraportabile foarte scumpe(vezy sony) iar acum intra pe piata pt. ca nu mai au de-ales – cei de la asus i-au pus in fata faptului implinit.
    mie cel mai interesant mi se pare MSI wind, pt ecranul de 10′, tastatura OK si Bluetooth(vreau sa imi pot lega direct telefonul cind am nevoie de net, fara carduri extra si alte prostii).

  4. Retard Notebooks le spun eu.
    Singurul lor argument este prețul scăzut/accesibil.
    Argumente precum portabilitate și dimensiuni nu își au rostul.

    Din punctul meu de vedere, direcția aceasta este una greșită, pentru că în loc să se concentreze pe tehnologii noi și putere de calcul superioară, ei asamblează chestii expirate și tehnlogii ieftine doar ca să obțină prețuri cât mai mici.

    Unde este exigența pentru calitate aici? Unde este inovația, dorința de a oferi o experiență nouă și unică clienților fideli?

  5. Daca tie iti place sa cari 3.5 KG cu tine in loc de 1KG cand mergi cu laptopu` e alegerea ta 🙂
    Asus si ceilalti inca produc chestii valabile, nu toti au bani de ele:)

  6. @programare sociala/exact aici e problema, am fost “educati” de producatori(si MS, care le cinta in struna – vezi vista cu cerintele ei de hardware)sa asteptam tot mai multa putere de calcul cind de fapt nu avem nevoie decit de foarte putina.

  7. EEE-ul asta e Dzeu! ieftin, mega-portabilitate, linux adica stabilitate. e perfect pt ceea ce a fost destinat sa faca.
    e firesc sa te tina 40 de min daca-l pui “la sapat”. si laptopul meu tine 4h cu aplicatii “light” (office stuff, browse, chat, muzica) dar daca-i dau un Doom, se duce intr-o ora!

  8. Clar nu ma incanta ideea de a cara 3 kilograme in loc de unul singur.
    Dar stii ce? Alea 3 kilograme se justifica din plin atunci cand faci si altceva la respectivul calculator in afara de “browsing and a lot of scrolling” și chat.
    Sigur, ala e asa micut si dragalas, de iti este mai mare dragul sa il privesti si sa te dai mare cu el. Dar cand vine vorba sa lucram, parca de fapt nu prea avem ce face cu el.

    Apoi, daca vorbim despre Acerul de pe genunchii tai, as zice ca nu este un Aspire One. 🙂 Ok, am inteles ideea, esti in papusoi, pe un scaun pliabil, la 20 de km distanta si te dai pe net cu jucăria ai de atarna de la Vodafone.

    Un Asus EeePC îl cari într-o singura mana 20 de km distanta, ceea ce e fain. Dar să nu îmi spui mie ca te-ai instalat acolo dupa ce ai carat 20 de km un notebook de minim 2 kile jumatate si un scaun pliabil. 🙂
    Si sa revin la comparatia un kil vs. trei. Nu cari notebookul in brate ci il pui in geanta speciala. Tot acolo intra (eventual) si un hdd portabil, un mouse, un încarcator pentru baterie, niste CD-uri, etc. In loc de 3 kile ajungi poate la 4. Dar acum, nu merg pe jos, nu ma cocot pe o bicicleta, nu ma urc in autobuz sau in maxi taxi cu geanta asta. Ma urc in masina personala. Nu car eu 3 kilograme, le cara masina. Presupun ca tot masina va cara si scaunul pliabil. 🙂

    P.S. Mie cel mai greu imi este sa scot din priza/bag in priza incarcatorul, sa infasor/desfasor cordonul in jurul incarcatorului si sa scot mouse-ul din husa. Si desigur sa indes tot calabalacul in geanta.

    aldex, nu te educa nimeni. De putere suplimentara de procesare este permanent nevoie.

  9. Legat de puterea de procesare, pentru unii e destul un mini. Altii au nevoie de el doar pentru a se conecta comod la 100 de calculatoare performante.

    Clar ca e nevoie de putere de procesare, asta nu inseamna ca trebuie sa folosesti doar chestii performante.

    Eu imi fac treaba si cu un creion, nu am nevoie tot timpul de un stilou.

  10. @ProgramareSociala
    dupa cum pui tu problema, stau si ma intreb de ce s-au inventat laptoapele. Foarte bine as putea sa-mi iau desktopul cu mine + un mic generator. Cu aceeasi suma de bani, iti poti cumpara un desktop performant sau un laptop. Primul ofera putere si al 2lea ofera mobilitate.

  11. @laurenÈ›iu: da È™i nu, referitor la piaÈ›ă. EEE PC s-a vândut bine, dar mai bine s-au vândut modelele de la ACER, È™i nu cele entry-level :). Cât despre Linux-ul cu care vine EEE PC, cred că vorbim de „alibi” Linux, pt că marea majoritate sfârÈ™esc tot pe Windows, indiferent de care.

    De ce îmi place mie conceptul EEE PC? Pt greutate, È™i portabilitate: e uÈ™or, la un preÈ› bun. PerformanÈ›ele nu sunt puternice, dar pentru un calculator cu care să mergi să faci prezentări, sau să iei notiÈ›e, să faci calcule, e genial. Și apropo de preÈ›urile de la noi, un ASUS cu Windows original preinstalat, în State e mai ieftin decât ASUS-ul cu Linux în RO: http://www.engadget.com/2008/03/30/windows-xp-powered-eee-pc-laptop-400-april-9th/

  12. Iti lipseste clopu’ si zici ca esti o sperietoare de ciori. Unde-i berea ? Ma dezamagesi !
    via belial.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading