As vrea sa am despre ce scrie – Windows Vista Ultimate

Ma dau pe Windows Vista Ultimate (32 cu SP1) de cam o luna jumate, de cand am venit de la Blogaria. Multumesc lui Tudor Galos pentru licenta.

Sistem: Acer Aspire 5101, Turion64 @2Ghz, 2GB RAM, Video Ati X1100

Probleme la primele doua tentative de instalare, a crapat de 2 ori, a mers din a 3-a si de atunci merge fara probleme. Laptop-ul nu a mai avut probleme de genul.

Imbunatatiri la stabilitate si viteza de cand cu Service Pack 1. Foarte stabil ca sistem de operare, nu a crapat in tot acest timp de dupa instalare. Unele aplicatii par sa aiba mici probleme, prima data cand am vazut un Total Commander sa zica Not Responding in timp ce urcam ceva pe un ftp cu 50kb/s, isi revine dupa cateva secunde. Mai sunt si alte aplicatii care fac tot asa, random.

Mi-a detectat toate componentele din laptop, mai putin card reader-ul.

E mai incet decat XP (dar nu cu foarte mult), totusi nu pot sa joc decent niciun joc care mergea brici pe XP chiar pe sisteme mult mai varza (Half Life si altele). Am putut sa joc mai decent (mai multe FPS-uri, fara block-uri) aceste jocuri emulate cu Wine sub Ubuntu decat sub Vista.

Nu mananca prea mult RAM, sta lejer in 850MB cu Firefox, Yahoo Msgr, Thunderbird deschise si l-am vazut sa foloseasca si mai putin.

Sidebar-ul e o idee ok, totusi mi se pare ca mananca prea multe resurse (procesor) pentru ce face. Laptop-ul e mai cald decat sub XP si bateria tine mai putin. Totusi functia de Power Saving chiar functioneaza foarte bine (tine 2 ore daca trec pe power saving desi laptop-ul are 1 an jumate.)

Nu sunt deloc impresionat de interfata Aero (asta pentru ca m-am jucat foarte mult si cu Beryl sub Linux).

Nu am vazut sa aiba probleme cu “Registry” cum avea XP, nu am observat sa mearga mai incet dupa o luna jumate de utilizare, un plus fata de XP.

Imi da impresia ca e mai secure decat XP (dar e doar o impresie, n-am muscat niciun virus / spyware etc dar probabil ca nici sub XP nu muscam in 1.5 luni.)

Concluzii finale:

E ok pentru un sistem de operare dar cel putin pentru mine nu merita sa fac upgrade de la XP. Am invatat un lucru: puteam sa raman pe Ubuntu si probabil eram mai castigat (rapiditate). Aceleasi chestii care mergeau perfect pe XP nu merg (bine) pe Vista si pe Ubuntu. Mai incet decat XP in aplicatii / operare, varza totala in jocuri. Contrar auzitelor / aparentelor, e mai mult decat un XP incet cu un skin frumos peste 🙂

Ce am invatat in acest timp de cand folosesc Vista: as putea folosi lejer orice sistem de operare, majoritatea aplicatiilor de care am nevoie se gasesc pe toate (sau echivalentul lor) si dependent sunt in mare parte doar de un Browser Web.

15 thoughts on “As vrea sa am despre ce scrie – Windows Vista Ultimate”

  1. Eu am rating 4.7 si imi merge struna.
    Am un Dell XPS M1530 Dual Core Duo 2.2, 2grame rami si vreo 250 mililitri de nvidia mobile. Toate asezonate cu un vista ultimate care pare ca este compatibil, ba chiar, nu as trece in ruptul capului pe XP

  2. Probabil ca ar fi fost altceva daca as fi avut alt sistem dar e cam greu sa fac upgrade la laptop.
    Cam asta e experienta mea.
    Lasa ca urmeaza un PC STRONG si vedem ce mai scriem 🙂

  3. Si eu am oconfiguratie asemanatoare cu a ta dar folosesc un Vista Ultimate crackuit. Nu am reusit de nici o culoare sa instalez Total Comander (tu macar ai reusit) si am probleme cu Nero care mai da erori din cand in cand. L-am lasat sa-si faca update-uri (cu riscul de a fi dectectat ca nu am licenta) dar merge bine in continuare. Ce-i drept, am dezactivat sidebar-ul care ingreuna putin sistemul.

  4. Dupa cum spune o cunostinta: Vista merge foarte bine daca ii dai ce vrea. Adica macar un procesor dualcore, macar 4 giga RAM si macar 2 harduri in RAID (striping).
    Din pacate cuca mea de acasa e departe de ce vrea Vista, deci ma las pagubas…

  5. @vasi

    Cunosc 3 persoane care au vista Crackuit si alte 5 cu licenta.
    Cei cu crack s-au plans, cei cu licenta nu.

    In mare se rezuma la:

    1 – Cunostintele IT ale utilizatorului, iar prin asta ma refer la ce navigheaza, cum navigheaza, ce isi instaleaza etc.

    Daca sti sa “umblii pe pc” si te apuci sa instalezi tot felul de aplicatii care mai de care mai traznite si tot felul de tweak-uri care iti dau registrii peste cap, se poate ca incet incet sa ai probleme.

    Eu inafara de Adobe Creative Suite3 si alte 2-3 programe nu prea folosesc, nu ca nu as sti, ci ca mi-am propus sa merg pe strictul necesar si sa vad cum functioneaza. Si merge PERFECT.

    2 – Licenta.
    Nu multi isi pun intrebarea daca nu cumva licenta este cea care le cauzeaza probleme.
    De exemplu, Assasins Creed, un joc foarte mediatizat, care in momentul in care a iesit pe piata neagra a torrentelor a aparut cu tot felul de buguri, patchuri, etc. In schimb, cei care cumparau cd-ul original nu aveau parte de acele bug-uri.

    Asa si la windows, patch-urile si crackurile pot da peste cap sistemul de operare 🙂

    Am fost ieri la Media Gallaxy (Altex), si i-am vazut cum instalau LAST XP (o versiune DVD de XP crackuita cu 999 de programe gata de install cu tot cu crack). Deci pirateria e mai mult decat in floare.

    Inteleg eu, tu, el, ea.. nu avem bani, suntem studenti.. incercam sa ne facem loc in viata si ne punem un windows spart… dar macar magazinele mari care se respecta sa faca altceva…
    Totusi, pirateria = FURT, iar eu daca furam din Altex ma arestau…

    P.S: Mai bine scriam un post pe blog :))

  6. Luke, am deja un sistem pasiv de racire, nu despre asta e vorba, n-o sa mearga mai bine Vista pe laptopu` asta nici daca-l tin in congelator 🙂

  7. In concluzie e mai bun windows xp decat vista , deocamdata raman la xp mai astept cateva luni pana se mai fixeaza unele probleme la vista.

  8. avand in vedere targetul acestui sistem de operare(da si in cazul os-urilor poate fi vorba despre un segment target de piata, [doar, pentur cei care nu stiu] ), eu zic ca all in all e ok, plusuri si minusuri desigur, dar si eu folosesc vista licentiat, de 5 luni instalat, no problems. despre aero: desi, intr-adevar, exista alternative mai bune, nu ma deranjeaza prezenta lui.
    cat despre caldura, sub xp procesorul nu iti rula la 100% din capacitate(decat la cereri explicite ale aplicatiilor) , in vista, by default(cu AC-plugged, power management setting) asta face. evidnet nu o fost rocket science sa iti dai seama, dar ziceam si io.

  9. mie mi-a mers f bine vista ultimate (nu aparuse sp1) pe un laptop core2duo 2Ghz si cu 2gigi de ram. dar ocupa prea mult spatiu, nu avea unde sa se lafaie OS X-ul si oricum arata ca draq

  10. io am folosit cateva luni Vista Ultimate x64 .
    In afara de cei 4 GB DDR2 nu era PC tare, athlon64 3200+ cu placa video integrata Geforce 6100. Si mergea brici. Nici un crash, nici macar pt aplicatiile 3rd party.
    La jocuri in schimb nu m-am bagat. oricum, mie-mi trebuie desktop PC nu gamer.

  11. Eu am vista de cateva luni si merge fara probleme. Dar, ma enerveaza la culme o chestie: folderul winsxs (de cautat pe gogu despre el) care mi-a ajuns la 8,8 GB si inca creste pe masura ce instalez cate ceva. Din cauza asta nici nu mai am loc pe partitia cu sistemul de operare sa-i instalez SP1 (are nevoie de inca 7 GB iar eu mai am liberi numai 4). Si e nerecomandat sa-l stergi….

  12. eu am vista de cand miam luat laptopul … aveam probleme pe pc-ul vechi din cauza pppoe-ului de rds care facea figuri si nu mergea cum trebuia internetul.
    Cu vista pe laptop cu rooter wireless (deci out of pppoe) nu am avut nici o problema … foarte putine probleme de imcompatibilitate si la ce am eu nevoie … nu prea ma joc … imi este mai mult decat perfect.
    As putea folosi fara nici o problema si linuxuri (imi place “tare” mult suse-urile) dar mie lene sa trec pe sistemul ala de organizare al fisierelor 🙂 si bine-nteles … ce m-as face fara totalcommander sau fara kkturile de programe de win care apar zi de zi.
    Totusi cand apare totalcommander de linux (windows commander a trecut la numele de total commander cand s-au decis ca nu o sa fie doar pentru windows … comanderul) poate o sa trec si eu la un linux dar pana atunci fie 100 de chestii care arata ca si total commander nu tine figura 🙂 mai bun e mc-ul decat toate (inafara de TotalCommander)

  13. Mai eu ce as crede din experienta mea la LINKMANIA mi-au dat un laptop cu Windows Vista Ultimate Editions (R) chiar daca eu aveam acasa xp pe 1 GB 512 RAM eram multumit de el … De can sunt student am inceput sa mna obisnuiesc cu Vista Ultimate .. Si mi-am pus in gand sa imi bag vista crakuit de la un prieten .. Merge bine ( S T R U N A) adica foarte bine nu fac mofturi.Vorba aceea daca ii dai ceea ce vrea va merge struna si asa este .. Nici o problema de software , aplicatii , jocuri etc. MentoneZ ca aveam un programel instalat nu prea mai stiu cum se numeste care imi facea licente .. Am numai programe triale cam asa care dureaza cam 90 zile .. El imi face sa faca activarea pana la 3 ani ! Si mentionez ca imi face Windows Vista Ultimate se updateaza fara probleme nu prea as crede ca MICROSOFT m-ar spiona .. Acel program de care v-am spus ma ascunde de MICROSOFT.Si ma bucur ca sunt la LINKMANIA .. Sunt multumit de Vista Ultimate este perfect .. Mai ales ca isi face updateuri fara ca MICROSOFT sa ma vada .. REPET ESTE …..:::::P E R F E C T:::::…..

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading