Magazine IT “de calitate”

Merg intr-un magazin cu prietena, cu cash dupa mine si cu gandul sa-i las acolo si sa vin inapoi cu un Laptop (pentru prietena). Nu s-a putut.

De ce? Eram interesat de un Dell Inspiron Dual Turion64, 1gbram – 5 ani garantie. Chem pe cineva sa-mi arate si mie o foaie tehnica la minunatie. Nimeni pe raion …mai astept. Vorbesc cu tipa de la aparate foto si cheama pe cineva care vine total dezinteresat de “client”. Parca s-a si certat cu tipa pe faza asta. Ok. Trecem mai departe. Imi scoate vreo 4-5 foi tehnice (luate de pe net) la acelasi model. Raman pleazna – acelasi model / serie …pe unele scria hard de 120GB, pe altele de 80, unele cu Turion si altele cu Sempron, unele cu Vista Home, altele cu nimic.

Discutia (pe scurt):

Eu: Nu ne putem uita sa vedem precis ce e? …Eu vreau Turion64 x2

El: Nu stiu daca se poate porni, nu stiu unde e bateria …

Eu: Dar totusi …vreau sa cumpar acum …

El: Dar degeaba imi spuneti ca vreti sa cumparati acum, eu oricum nu castig nimic la faza asta … Veniti mai tarziu!

Ok, va multumesc.

15 minute mai tarziu au fost altii mult mai politicosi la alt magazin si au reusit sa ne ia banii pe un HP  Compaq 🙂

(P.S: fuckers, don’t you know / care who I am?:) )

18 thoughts on “Magazine IT “de calitate””

  1. PRIMUL!!!!

    Dilema eterna: oferta buna versus serviciile de calitate.

    Poti sa te iei dupa brosurile aparute prin cutia ta postala (spam?) si sa ai posibilitatea sa cumperi un produs nu tocmai cum ti-ai dorit. Si mai ales, poti fi lasat in ceata de vanzatorii care habar n-au de ce vand.

    Sau poti sa cumperi la un pret ceva mai mare, de la un magazin de specialitate, exact ce vrei. Poate nu pe loc, poate va trebui sa astepti zile pana ajunge laptopul tau la comanda, dar stii ca va fi exact ceea ce vrei, si daca ai vre-o nelamurire, baietii specialisti elucideaza.

    Problema e ca si la magazine gasesti multi habarnisti, care n-au idee de ce vand. Dar, dupa cativa ani de vanzari IT, omul se invata.

    Asa am fost si eu. Cand am inceput (acum 3 ani si jumatate) sa vand calculatoare, eram destul de “nestiutor” in tema, dar aveam la indemana internetul si m-am informat. Si nu-mi pare rau 🙂

    Deci, eterna dilema: sa cumperi ieftin sau sa fii servit?

  2. Consider ca sunt atat de matur in IT (si am si prieteni care sa ma sfatuiasca) incat sa nu iau tzepe. Stiam ce vreau sa cumpar. Nu doreau ei sa-mi dea. Asta e, o sa aiba noroc mai bun cu alti clienti.

  3. Da, tu esti, si multi altii sunt. Dar cum ramane cu celelalte sute de mii de oameni care nu sunt?

    Aia vor primi tzepe?

    Sa inteleaga odata nenorocitii astia din comert ca un client multumit si bine informat, si mai ales servit ca lumea, va reveni sa cumpere inca odata! Iar daca nu-l servesti, clientul isi duce banii intr-o cu totul alta parte!

  4. Si eu am patit tot aproximativ asa la altex vroiam sa cumpar un TV cu DVD si O masina de spalat totul era pe la vreo 18 Mil acuma 1 an de zile si aveam bani, si cica nu se poate cica nu putem inca ca nu avem masina de transportat si prostii din astea le`am spus am bani Cash tot si vreau sa cumpar eu nu mai astept si ei o zis ca nu se poate credea ca le cumpar in rate si dupa aceea mam dus la Santol unde am rezolvat totul si mi`am gasit si masina cu ce sa mi le transport acasa gratuit si mam multumit de ele asa este in Romania cand mergi la firmele mai mari se cred buricul pamantului sau habar nu are de ceea ce vrei sa cumperi si atunci mai bine zice ca nu le poate da cu Cash.

  5. Asta se întâmplă deoarece angajații au salariu fixm, fără să aibă și comision din vânzări!
    Diferența dintre angajați e enormă!
    Dă un procent (x%) din vânzări angajaților și o să vezi că iși fac singuri reclamă și nu te lasă să pleci cu mâna goală de la ei!!

  6. Majoritatea firmelor mari ofera la salariu si un mic procent din vanzari. Ma refer aici la firme precum Altex, Flanco, Domo, Santol, Media Galaxy and so on … La un magazin gen cash & carry nu te poti astepta ca omul de pe raion sa fie cat mai amabil cu tine, pentru ca nu e specializat, il doare in cot daca ii cumperi produsul sau nu.
    In marile magazine, din pacate, clientii sunt atat de obisnuiti sa fie tratati regeste incat de multe ori uita ca si tu esti om si nu un sclav.
    Oricum, e foarte bun HP-ul:D me loves it!

  7. Cum a zis lilisor, in magazinele mari habar n-au aia ce vand. Am fost ieri pana la Real sa-mi caut un car kit pentru PDA, cand l-am intrebat pe tipul de pe raion daca au asa ceva, am primit raspunsul “nu stiu” si m-a invitat sa ma uit prin rafturi. Pai ei pentru ce mai sunt platiti? ca asa puteam sa ma duc si singur pe raion sa ma uit pe rafturi pana-mi venea acru. Ca sa nu mai spun de faze de genu: “Incarcator auto universal”..nu scrie pe el voltaj..amperaj..nimic. Dupa ce am plecat din marele super-hyper-mega-market (i)Real, am mers la eta-2u, tot in incinta complexului. Macar aia de acolo aveau idee ce caut, dar nu aveau car kit separat, pentru ca PDA-urile lor de pana acum veneau cu tot cu el. Probabil vanzatorul se referea la sistemele de navigatie gen Mio, Navman, etc…eu pana acum cel putin n-am vazut FS n560 cu car kit in cutie. Si ca tot zis lilisor de magazine gen Altex, intr-adevar cei de acolo primesc si un procent din vanzari, dar dezinformarea e la fel si acolo, atata ca sunt mai amabili. Luna trecuta am vrut sa cumpar un laptop de acolo, nu cautam ceva exact, dar macar un Core (2) Duo sau un Turion and l-am intrebat pe baiatul de pe raion s-a apucat sa-mi citeasca de pe eticheta ce caracteristici are, de parca eu nu stiam sa citesc. Alte detalii in plus “daca nu scrie, inseamna ca nu are”. Ca sa nu mai spun, ca la magazinele gen Altex, Domo, etc, sunt si preturile pe masura. La Altex mi s-a recomandat “cel mai bun laptop” (pe principiul cel mai scump e cel mai bun) un Sempron la 3000+ parca, la vre-o 40 milioane. Pana la urma am ajuns la ConfigSys de unde am luat un Turion 64 la 2GHz, 1 gb DDRII, 80GB HDD, si am ajuns undeva la 22 milioane. Deci daca vrei sa-ti iei ceva, du-te la un magazin de specialitate, nu la magazine cu “de toate”, pentru ca “De toate” o sa gasesti 🙂

  8. In magazinele cu “de toate” sunt angajatii pusi pe raioane dupa fata, dupa rude, dupa seria buletinului sau dupa nush’ce, numai dupa cunostinte nu.
    Desi, vorba vine, eu mi-am inceput cariera ca anticar, dupa care am avansat la vanzator de vopsele, dupa care vanzator de ulei de motor, dupa care vanzator de sticle (goale 🙁 ) de vin, dupa care vanzator de IT, si tre’ sa spun, dupa o vreme am inceput sa ma descurc din ce in ce mai bine cu produsul respectiv, pt. ca mi-am dat ineresul sa ma informez, sa invat despre ele, sa stiu ce vand, ca doar nu vand cartofi in piata!

  9. intrebasem cat a costat laptopu ala HP – am unul identic luat acu cateva luni.
    Am lucrat si eu in vanzari it si service, si acum ma mai ocup de cate un ciubuc. Faza cu vanzatori habarnisti e aproape universal valabila, mai ales ca is platiti cu un 3-4 milioane si inghit toate rahatele de la tot felul de clienti. Tu de ex esti o exceptie prin faptul ca te stii si ai idee ce ai vrea sa iti cumperi dar sunt aia multi – 90% din clienti care is habarnisti complet – pt aia vanzatorul e un fel de Guru in domeniu.

  10. Am pretentia ca ma pricep la calculatoare, desi nu am vandut niciodata unul. 🙂

    La notebooks faza e destul de complicatata, atunci cand vrei sa cumperi un notebook cu “exact” anumite specificatii.

    Exemplu: HP Compaq nx9420 Notebook

    In afara de faptul ca este un notebook de 17″, nu poti sa spui ce alte caracteristici are decat stiind codul.

    La adresa urmatoare gasesti ce se comercializeaza in US (Codurile incep cu RB si RM): http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF25a/321957-321957-64295-321838-3329741-1839153.html

    Surpriza poate cand te uiti ce se comercializeaza in Romania:
    http://h10010.www1.hp.com/wwpc/ro/ro/sm/WF25a/12378820-12378948-12378948-12378948-12434668-12379284.html

    In Romania avem mult mai multe modele. (RU, ES si EV)

    Ca sa nu mai zic ca pe piata din Romania pot “scapa” modele din alte tari est-europene cum este codul RH446EA de aici: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/sm/WF06b/388741-387007-387007-387007-12434740-12359492-77943563.html

    Si peste tot este acelasi notebook… nx9420. 😀
    Iti dai seama ca nu poti avea pretentia la un vanzator anemic de la o firma de calculatoare obsucra sa iti stie tie despre notebookuri si codurile lor. Pentru ca daca s-ar pricepe mai bine ca tine probabil el ar fi cumparatorul si tu vanzatorul. 🙂

  11. Ca o completare la ce am scris mai sus…

    Nu poti sa vezi la emag.ro un notebook nx9420 si sa fugi repede si sa il cumperi cu 500 RON mai ieftin de la alta firma, pentru ca ai sanse “macsime” sa cumperi alt notebook cu alt procesor, alta rezolutie, alta placa video, alt harddisk sau alt sistem de operare.

    In schimb poti sa cauti acelasi cod la magazinele online din tara si sa il alegi pe cel mai ieftin. (Evident ca merita luate in calcul doar magazinele care se obosesc sa afiseze si codul produsului, restul trebuie ignorate pentru lipsa de profesionalism :D).

    P.S. Niciodata sa nu crezi in specificatiile afisate pe site-urile comerciale. Aproape toate (da! toate) contin mici inadvertente. Trebuie luat codul si verificat pe siteul oficial al producatorului. Daca iti convine produsul cumperi.

  12. Adevarul e ca in afara de rezolutie, toate datele care apareau scrise la Hp-ul pe care l-am luat erau corecte! Eu consider ca e important si cat de mult interes isi da asistentul de vanzari. Si la fel de important esti si tu ca si client! Daca esti unul nesimtit si fara bun simt, nu te poti astepta ca omul ala care te serveste sa aibe rabdare pana la infinit cu tine! Asa ca, incercati si voi sa va puneti, cateodata, in pielea asistentului de vanzari.

  13. Aici ai dreptate, acum un an cand cautam un notebook am ajuns la Diverta… Si toate bune pana cand am ajuns acasa si am vazut ca de fapt aveam DVD-RW nu DVD-rom placa video de 128 nu de 64, si multe altele oricum nu conteaza ca in raft scria cu totul altceva bine ca l-am luat cu vreo 4 mil mai ieftin 🙂

  14. oameni buni, pe mine m-au tratat foarte frumos cei de la Flanco, insa erau atat de paraleli cu toata tehnica, incat m-am dus la unu care se pricepe, acela fiind unu Gabi de la un magazin Santol, cred ca numero2 sau cum le-o zice…si ala m-a ajutat enorm…mi-am luat un dell made in Indonesia…asa scrie pe el…macar nu e facut in China, tara care nici nu exista pe harta…
    PS. R.P.C.=RepublicaPopularaChineza, asta exista si produsele sunt super bune comparativ cu alea facute in China…bagati de seama copii…

  15. Multi experti p-aici 🙂 Ce nu o sa inteleaga niciodata un consumator e ca nici o firma nu moarte daca el isi face cumparaturile in alta parte. Cu alte cuvinte pe toti ii doare in fund ca ai tu 40.000.000 in buzunar si vrei sa-ti cumperi un laptop. Comisionul ala din vanzari care tot zicea cineva mai sus e apa de ploaie. Daca o sa faci vanzari de 1 miliard (RON) ti se adauga in jur de 1 milion (lei vechi la salariu). Crezi ca asta ii mobilizeaza pe angajati? Te inseli. Pentru 1 miliard vanzari individuale tre sa muncesti nu gluma.

    Normal ca unii te trateaza urat pentru ca sunt si platiti ca atare. Pentru 600 ron te invit pe tine sa stai 8 ore pe zi in care consiliezi clienti, vinzi produse … avand in vedere ca nu toti clientii sunt sanatosi la cap si unii vin in magazine mai mult sa se certe decat pt altceva iar faptul ca au niste bani in buzunar ii face niste dumnezei absoluti cu drept de viata si moarte asupra ta.

    Atata timp cat un angajat nu e bine platit asteapta-te la vrajeli , neprofesionalism etc. Sa faci cruce de 3 ori cand esti consiliat bine intr-un magazin ca altex ,domo , etc si sa-i oferi mana in semn de respect angajatului care a facut-o pentru ca este un domn cu tine.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading