Retardati la conducere

“De data aceasta, Marko Bela a cerut ca maghiara să fie limbă oficială pentru întreaga Transilvanie, având în vedere că autonomia ținutului Secuiesc nu rezolvă și problema maghiarilor din afara acestei regiuni.”

Ce cauta retardati ca Marko Bela la conducerea tarii? Ce cauta un bãshit care e impotriva constitutiei Romaniei in senat? si la urma urmei …de ce nu se aplica constitutia?
Chiar nu suntem in stare sa facem ordine la noi in tara? trebe sa vina altii care nu pot avea grija de tara lor sa ne impuna chestii trestii?

Ati spune ca asa ceva nu are cum sa se intample, asa as fi zis si eu, dar la cum se voteaza la noi legile in somn, nu mai sunt asa sigur.

Unde e NouaDreapta cand avem nevoie de ea? 😀

(Ii propun lui Marko Bela sa mearga sa ceara tiganeasca sa fie limba oficiala in Paris si Roma)
Sursa 1, Sursa 2

43 thoughts on “Retardati la conducere”

 1. Mai oradeanule, daca nu ai fi observat pana acum, ca e votat ca nu, in Transilvania limba maghiara este oricum o limba oficiala. Prima cerinta sa te angajezi undeva in vanzari in zona noastra care e? Sa stii maghiara. Treci in fiecare zi pe langa oameni a carui procentaj este cel putin 80% maghiar. Vorbesti cu mine cel putin 10 ore pe saptamana, si eu sunt maghiar! Chiar nu inteleg care e problema.

  Daca s-ar vota ca engleza sa fie o limba OBLIGATORIE la nivel de conversatie in Romania, tot ai fi atat de jignit? Pun pariu ca nu. Desi din punct de vedere economic in Romania cunoasterea limbii maghiare este mult mai avantajoasa decat cea engleza.

  Sa revenim la subiect. A declara limba oficiala in Transilvania o oarecare limba, nu tin neaparat la maghiara, nu inseamna ca reducem la inexistenta prezenta limbii romane, ca doar in Romania traim. Inseamna a lasa respectivii de acea natiune sa isi vorbeasca si sa isi foloseasca limba originara in conversatii, studii si afaceri. Scoli maghiare oricum avem, patroni maghiari oricum avem si limba maghiara oricum se vorbeste cu sau fara votarea unei legi. Nu vad unde e problema in declararea acestei limbi una oficiala!

  Cine are ceva impotriva acestei opinii este poftit sa ma scoata la o bere si o putem dezvolta intr-o atmosfera placuta ca oamenii civilizati, nu e nevoie de adresari nepoliticoase care presimt ca urmeaza 😉

 2. Da, vorbesc cu tine dar nu in maghiara.
  M-ar deranja orice limba oficiala inafara de romana in Romania.

  Sa vorbesti romaneste cand esti la masa cu un roman desi mai esti cu 10 maghiari care inteleg romana langa tine e chestie de respect cat timp esti in Romania. Multi neglijeaza chestia asta si nu am chef de abuzuri in aceasta privinta.

 3. Iar vorbesti prostii! A vorbi limba maghiara cu maghiari si a vorbi limba maghiara cu maghiari in prezenta unui roman in cercul prezent la discutii sunt 2 lucruri diferite! Cand m-ai vazut vorbind Romana cu tine, maghiara cu altu si engleza cu al treilea in acelasi timp?

  Subiectul de discutie nu se extinde asupra maghiarilor care nu sunt in stare sa scoata 2 cuvinte in romana sau o fac din ciuda ci asupra unei legi care nu isi are sensul, dar al carei continut se aplica deja oricum in Transilvania!

 4. Chiar asta e chestia, SA NU SE MAI APLICE!
  Cand stai cu mine la masa, indiferent de subiectul discutiei vorbesti romana.

  In afara acestui fapt nu ma intereseaza ce faci in timpul liber si etc, nu generalizez sau ceva. Daca nu stii romana vorbesti ce limba stii, daca esti in Romania si stii romana asta trebe sa vorbesti cand sunt romani langa tine.
  Sper sa nu ajung (iar) sa trebuiasca sa ma impun pe strada.

 5. Treaba din articolul “Retardați la conducere” e așa datorită forțelor de-afară care aplică diverse acțiuni pentru a ne dezbina.

  “Scopul – repet, după datele pe care le avem până acum și din poziția luată de cercurile revizioniste, revanșarde, de cercurile imperialiste din diferite țări – este acela de a distruge independența, integritatea, de a opri cursul dezvoltării socialiste a României, de a întoarce România înapoi sub dominația străină, de a lichida dezvoltarea socialistă a patriei noastre. În fața acestei situații deosebit de grave, este necesar să acționăm în deplină unitate cu toate forțele pentru apărarea independenței, integrității și suveranității României, de a asigura dezvoltarea construcției socialiste in patria noastră.”
  Si mai ziceti ca Ceausescu era prost.

  Atâta doar ca era în masonerie și, în ’89 când a căzut comunismul din majoritatea tărilor europene, el a fost unul dintre cei puși pe listă pentru a fi eliminat. Deci forțele masonice nu mai aveau nevoie de comunism pentru că oricum falsa democrație urma să devină ceva universal care, după cum probabil cu toții știm (sau nu?), dorește a instaura: un sungur stat, o singura moneda și (da!) O SINGURÄ‚ LIMBÄ‚. Deci ideea de a obține autonomie în ce spuneai tu Greyheart (conversație, studii, afaceri etc.) nu se vrea a fi decât o desprindere a Transilvaniei de țara mamă pentru a fi condusă de puteri străine de aceasta (atenție, marea Europă nu ungurii autonomi de care vorbim, nici Ungaria!). Marko Bela pesemne că nu vrea ca minoritatea pe care o reprezintă să vadă adevăratul motiv, deci treaba cu autonomia reprezinta în aparență doar ipoteza limbii pentru de fapt politica trăieste din mulțimea proastă și plătitoare de taxe. Cu alte cuvinte îi prostești chiar și pe oamenii tăi că le dai drepturi când de fapt tu vrei să-i transformi în sclavi și mai mari decât sunt la momentul actual datorită brandurilor și lumii păcătoase în care trăim…

  Așa că mă fut în maghiara vorbită neliterar, engleza la fel de neliterară și oricare altă limbă vorbită prost pe tărâmul patriei mele! Când merg în Ungaria vorbesc magyarul, când în Germania – deutsch și așa mai departe – e chestie de respect, cum zicea și Orădeanul.

  Ce-ar fi să-și pretindă țiganii sau turcii de la ieșirea României la Marea Neagră autonomia? Sau, și mai bine subliniat, ce-ar fi dacă ROMÂNII din BASARABIA și BUCOVINA ar cere autonomia care cu toții știm că bucățile respective de pământ au fost furate? Eu zic să nu dezgropăm trecuturi generatoare de suferință, deci ar fi mai bine dacă n-ai vorbi fără tine despre subiectul ăsta.

  Cum le-am mai spus și altor unguri: am trăit și trăim bine așa cum suntem. Nu văd cum le-ar putea afecta lor, ca simpli cetățeni, viața în vreun fel! Åži mi-au dat dreptate la această afirmație atât români de origine cât și români de origine maghiară, pentru că am prieteni din ambele etnii… și nu numai.

  Așadar, pace tuturor!

 6. Cum ii spuneam si lui Oradeanul intr-o conversatie care inca continua, nu ma deranjeaza deloc articolele de aceste gen, sunt pareri persoanel care fiecare are dreptul sa si le exprime. Ma deranjeaza reactiile pe care un asemenea articol le poate starni printre unii cu IQ mai mic decat 0 sau unii care inteleg gresit intentionat sau nu asemenea declaratii. Si nu e vorba de frica ci e vorba de dezgust fata de prostie si lipsa de toleranta, fata de prostie si nationalism dus la extreme. Eu sunt maghiar si nu mi-am cerut niciodate drepturi speciale fata de oricare alt roman.

  Stimate BOSE-One si altii care citesc / vor citi aceste comentarii, tin sa anunt ca eu si Oradeanul suntem prieteni foarte buni de cativa ani buni, dar ne place sa ne luam in gura. Asta inainte sa apara idei de genul ca ma leg de un roman din lipsa de ocupatie.

  BOSE-One, permite-mi sa citez o parte din conversatie (imi e lene sa reformulez):

  [11:57] gr*: in 1991 Ungaria a declarat oficial ca nu are nici o pretentie si nici un interes asupra Transilvaniei si ca aceasta apartine oficial Romaniei
  [11:58] gr*: pe plan uman, Transilvania apartine oamenilor care stau in aceasta regiune, indiferent de nationalitate
  [11:59] gr*: asa ca … du-te intr-un sat de sasi care in viata lor nu au vorbit romana pentru ca nu au avut nevoie, deoarece in viata lor nu au trecut dincolo de tabla cu numele satului si cere-le sa iti vorbeasca romana …
  [11:59] gr*: crezi ca vei avea succes ???
  [12:00] gr*: zi-i englezului care a venit sa investeasca in tara si hraneste cateva mii de romani ca, in momentul in care sta la cafea langa masa ta sa vorbeasca romana …

  Cateva randuri au fost lasate afara din motive ce nu tin de cititorii acestui blog! 🙂 Poate mai scoate si Oradeanul cateva din ele!

 7. Domnule GreyHeart: in Transilvania, limba hungara este limba oficiala numai pentru nesimtiti. Nu deranjeaza pe nimeni sa-ti vorbesti limba acasa. In public insa, hungurii vorbesc pe limba lor chiar daca stau la masa cu romani care nu inteleg o boaba. Asta e nesimtire. Nesimtire e sa ceri autonomia, nesimtire e sa ceri limba oficiala avand in vedere ca hungurii reprezinta 7% din Romania. Asta cu tot cu cetatenii de etnie rroma care se declara in proportie de 90% hunguri. (in transilvania)
  Nesimtire e ca eu, roman, in tara mea, sa fiu refuzat de un angajator pentru ca nu cunosc limba unei tari vecine.
  Nesimtire e ca ei, romani, se duc la scoala in limba materna si ajung sa se chinuie la 50 de ani sa ceara la magazin o paine in limba oficiala. Nesimtire e ca au mai multe drepturi decat am eu, cetatean al tarii mele. nesimtire e sa nu vada cat sunt de nesimtiti.

 8. Am foarte multi prieteni maghiari, colegi maghiari, prietena mea este maghiara. Vorbim cand in maghiara, cand in romana, desi eu sunt roman. Si nu ma deranjeaza. Vorbesc maghiara si engleza la fel de bine ca romana, dar EU decid cand si cum le aplic. Poate trebuia sa incep cu “nu am nimic cu ungurii”. Ma deranjeaza insa cand intru intr-un ABC si ma intreaba in maghiara “ce doriti”, fara sa ma intrebe si in romana. Asta da – e nasol, facand abstractie de limba. Daca m-ar intreba in germana, aceeasi reactie as avea-o.
  Oricum, indiferent ce spune acel articol, maghiara nu va fi instituita ca limba oficiala in Transilvania atat timp cat noi traim in Romania iar granita inca nu s-a mutat. Ar insemna sa modificam constitutia iar asa ceva se face doar in conditii extraordinare (decret prezidential, revolutie, lovitura de stat).
  Acestea fiind spuse… zbye!

 9. “Treci in fiecare zi pe langa oameni a carui procentaj este cel putin 80% maghiar. ”

  vedeti de ce limba oficiala trebuie sa ramana limba romana? macar pe asta sa o invete la nivel de GRADI

  citatul este de la greyheart care stie vorbeste corect si romanesc

 10. Pentru Greyheart:

  Nu știu cum se face, dar mi-am dat seama de când am citit acest articol și comentariile aferente că sunteți prieteni; tocmai de aceea am subliniat, și au subliniat ulterior și ceilalți participanți la discuție faptul că avem și altfel de preteni nu doar români. Åži adevărul e că fiecare zonă marginală a fiecărei țări are influențe legate de țara cu care se învecinează. Am dat deja pentru asta exemplul turcilor de la Marea Neagra (care sunt în număr semnificativ și în capitală!) sau exemplul modovenilor din nord. Ce mă deranjează pe mine și cred că și pe ceilalți e acest concept infect în mintea majorității celor minoritari cum că dacă aduci niște argumente precum cele enumerate mai sus, automat ești considerat fanatic naționalist și anti-maghiar. Mereu se înțelege greșit.

  Hai că te mai întreb o chestie: cum se face că toți studenții minoritari care studiază în țara noastră (în care intră atât oameni de culoare cât și albi) n-au pretenții de limbă decât cei maghiari?

  Zonele cu sași de care vorbești tu nu există în România decât de târziu și au fost instaurate forțat (deci luați din țara lor de origine și “plantați” forțat tocmai în mijlocul țării noastre) tocmai pentru a demonstra azi în fața celor tineri ca noi autenticitatea lor acolo. Există o grămadă de documente vechi, scrieri și cărți care atestă ce spun eu în acest alineat și n-am chef să le caut pentru că așa cum spuneam anterior: mai bine trăim cu toții împreună ca până acum. Acest alineat explică, prin urmare, și procentul de care caesar spunea în posturile lui, la care se mai adaugă faptul că cele două etnii au început de-atunci și continuă să conviețuiască împreună. Cu alte cuvinte e cam aiurea să vrei să ceri autonomia de care tot vorbim, atâta timp cât eu știu ungurește și tu știi românește.

  Discuțiile de acest gen oricum nu duc nicăieri, eu doar voiam să-ți amintesc niște chestii.

  P.S.: am încercat să fiu cât mai obiectiv, deci nu e o părere pur personală.

 11. Sunt de acord cu faptul ca e incomod sa stai la o masa cu persoane care vorbesc o limba pe care nu o intelegi si nici macar nu ti se explica despre ce este vorba. In aceasta privinta nu am nimic de comentat, si cum eu am fost in stare sa invat limba romana ar trebui sa o faca si altii indiferent ca sunt maghiari, rusi, africani, italieni sau martieni. Insa, stimate Caesar, ceea ce tu numesti nesimtire (nu esti angajat pentru ca nu stii maghiara) este un fapt existent la care sau te acomodezi sau il ignori. Eu ma refeream in general la domeniul vanzari (relatii cu publicul) care, daca as fi patron si chiar daca nu as sti o boaba romana, tot oameni cu cunostinte la nivel de conversatie in limba maghiara as angaja. De ce? Motive pur economice, nu pentru ca as avea ceva cu romanii!

  Nu stiu care maghiar zice ca limba maghiara e urata! Ar fi ca si cum ai zice tu caesar ca limba romana e urata! Este o aberatie sa spui ca o limba oarecare ar fi urata din orice motiv. Mie imi place limba maghiara, la fel de mult imi place si limba romana. Nu imi place germana, dar nu ma pot exprima ca este o limba urata!

  Cypress Says:

  … Ma deranjeaza insa cand intru intr-un ABC si ma intreaba in maghiara “ce doritiâ€?, fara sa ma intrebe si in romana. …

  Cu asta sunt complet de acord!

 12. D-le GreyHeart. Acesta fiind un blog mi-am permis sa postez comentariile nu obiectiv ci cu un profund caracter personal. Pentru a nu jigni, trebuie sa spun ca MIE nu-mi palce limba. Eu cant. Si cand canti, apreciezi o limba dupa cum suna pe note. Ei bine, alaturi de germana, franceza, rusa sau chineza, limba maghiara nu suna.

  Faptul ca tu ai angaja doar persoane care stiu limba maghiara se numeste discriminare. Discriminezi romanii in tara lor. Nu stiu cat de linistit ai trai daca ai face asa ceva in Germania.

  It’s wrong!

 13. Stimate caesar, eu nu cred ca e discrimare! E vorba de pura economie. In zona Transilvaniei, mai ales in Oradea este considerat un avantaj enorm sa ai persoane care cunosc limba maghiara angajate pe posturile de relatii cu publicul. Pe romaneste, daca acum am fi invadati de chinezi si as fi patron al unui ABC as cauta cu disperare unul care vorbeste chineza. Nu e vorba de discriminare, de nationalism, de lucruri personale, e vorba de bani!

 14. Marcos Belos trebuie impuscat. De la mai putin de 5cm. Cu un AK47, ca sa vada toti cretinii care cer autonomie cum arata un ungur cu ceafa facuta zob si cu creierii pe pereti. Abia astept sa inceapa razboiul dintre romani si unguri, ca sa ies cu securea pe strada. Satisfactie garantata pentru mine si inca o duzina de preteni care ne pregatim intens pentru marele eveniment. Cred ca incep de acum sa fac lista cu pretendentii la decapitare. Yuhaaaaaa, am febra si vorbesc tampenii; mai bine ma culc. Bine, partea cu impuscarea lui Marcos ramane valabila 😀

 15. Hacky, in prezenta mea ti-as sugera sa lasi declaratii de genul comentariului anterior pentru ca s-ar putea sa te trezesti cu unul de 100+ Kg facand ravagii fizicului tau! Cat timp nu auzi maghiarii de pe strada zicand ca vor Ardealul ci numai declaratiile unor tampiti de la conducere care vor sa se afle in seama abtine-te, te rog! Razboi intern intre romani si maghiari nu va fi niciodata, eventual pornit din cauza romanilor cu aceeasi mentalitate cretina ca si a ta!

 16. Draga grayheart, ziceai ca ar fi foarte avantajos sa angajezi intr-un ABC persoane care vorbesc limba maghiara.
  Dar pentru care unguri? Pentru cei din Ungaria care nu prea vin pe aici? sau pentru cei din Romania care ar trebui sa stie romaneste? (indiferent de limba pe care ti se vorbeste la ABC, tot trebuie sa-ti iei paine! corect?) Esti in Romania, te duci la magazin vorbesti romaneste! Te duci la primarie vorbesti pe romaneste, te duci la politie si vorbesti romaneste!
  Cererea ungurilor nu se rezuma doar la motive economice. Din cate stiu vreti limba maghiara ca limba oficiala si in institutiile statului. Tot respectul pentru maghiari dar cred ca ati depasit limita. Inteleg ca daca mergi la Debrecen sau Artand intr-un ABC se vorbeste si limba romana. Aici sunt intr-adevar motive economice (romani din Romania la cumparaturi in Ungaria – romanii chiar le aduceau profit pana sa avem si noi hypermarketuri) dar si faptul ca sunt multi romani la granita de est a Ungariei. In schimb nu vei auzi nici o data ca Ungaria sa aiba o a doua limba oficiala.
  Indiferent de explicatiile pe care o sa le dati voi, maghiarii, pentru aceste cereri, crede-ma ca nici un roman din Ardeal nu va accepta asta si cu atat mai putin romanii din restul tarii care nu ne prea vad cu ochi buni pe noi pe ardeleni.

 17. Inca ceva pentru grayheart,
  nu ne mai lua cu texte de genul: “[12:00] gr*: zi-i englezului care a venit sa investeasca in tara si hraneste cateva mii de romani ca, in momentul in care sta la cafea langa masa ta sa vorbeasca romana … ” ca nu tine. Englezul nu a venit sa hraneasca cateva mii de romani, ci a venit sa faca bani intr-o tara in care mana de lucru este ieftina. Si nici o data nu vor vorbi acele cateva mii de romani limba investitorului. O vor vorbi cativa apropiatai si atat, dar in cateva luni iti garantez ca acel investitor va vorbi si limba romana. Stiu ca ma abat de la subiect dar dupa cum am spus in postul anterior, explicatiile voastre indiferent care sunt ele nu tin. Sunteti cetateni romani de etnie maghiara in Romania? nici o problema, invatati sa vorbiti romanaeste! Americanii, nemtii sau francezii te pun sa inveti limba lor inainte de ati da cetatenie. Nu vreau sa mai dau exemple pentru ca dupa cum am spus, explicatiile voastre sunt puerile. De anul viitor vom fi membrii UE si veti putea merge unde vreti daca nu va convine in Romania. Dar tare mi-e frica ca in afara de Ungaria nu prea va va raspunde nimeni pe ungureste intr-un supermarket european.

 18. Greyheart, geografic vorbind, intre mine si tine e o distanta considerabila. Fizic vorbind, am jumatate din greutatea mentionata de tine, dar sunt iute de picior (deh, am o forma mai “aerodinamica”) 😀 Plus de-aia, nu e bine sa lovesti un om daca nu stii exact ce are in buzunar … s-ar putea sa ai o mare si dureroasa surpriza.
  Lasand glumele la o parte, Greyheart, in cazul in care esti ungur, nu am vrut sa te jignesc cu afirmatiile mele. Nu mi le retrag, pentru ca este in joc o problema de identitate nationala. Istoric vorbind, ungurii au inceput toate divergentele cu romanii. Cred ca nu mai e nevoie sa-ti amintesc de bisericile ortodoxe distruse cu tunul, de romanii obligati sa-si vopseasca locuintele in albastru, sa poate opinci si haine tesute manual si sa-si ingroape mortii in curtea casei (nu aveau nici macar dreptul la cimitire!); de miile de romani ucisi de un handicapat, o progenitura a Ungariei pe nume Horty. In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial nenorocitul asta a ucis romani in gropile cu var, a impuscat preotii si a ucis femeile insarcinate cu baioneta. Cand a intrat in Ardeal criminalul asta, ungurii pe care tu ii consideri oamenii pacii, l-au intampinat cu flori albe, ca pe un eliberator. Cand romanii au recastigat Ardealul, impotriva ungurilor nu s-a comis nici un fel de atrocitate, desi se putea cu varf si indesat. Si tot noi, romanii, instigam? Eu vorbesc pe date istorice si incerc sa am o oarecare obiectivitate a afirmatiilor. 😉

 19. Chiar a prins subiectul asta… am citit primele 3-4 posturi, dar m-a speriat unul mai “maricel”, si am ajuns aici.
  Comentariu la primul post: lucrez intr-un domeniu care cere si vanzari, si anume leasing si credit auto; nu stiu o boaba maghiara, si nici nu m-a intrebat nimeni daca stiu sau ceva de genul cand m-am angajat, lucru care s-a intamplat acum mai putin de un an. Adevarat ca in firma in care sunt, am doi colegi romani identificati, restul maghiari. E oarecum o lipsa de politete din partea unora, caci vorbesc in maghiara si cand sunt eu prin preajma si asa mai departe… a se “legaliza” aceasta lipsa de politete mi se pare un lucru absurd.
  Cat timp sunt intre ei, sa vorbeasca si chineza, chiar nu-mi pasa… dar sa aiba vanzatoarea de la abc, sau din piata “dreptul” de a vorbi doar in maghiara, iar eu sa fiu astfel catalogat cum ca nu cunosc limba oficiala de catre anumite persoane cica culte, nu e un lucru bun. Limba maghiara e un avantaj, poate, la un interviu, dar nu neaparat. Pentru postul meu se cerea doar engleza, ca tot vorbeati de ea, caci lucrez si cu persoane din afara tarii, iar acestea bineinteles ca stiu engleza, dar pasta romana sau maghiara.
  De precizat ca am patit, cu ani in urma, in zona Harghita, cand am fost intr-o tabara, si aveam drum pe jos printr-un sat, sa cerem apa de la o casa de acolo… ne-a deschis un baiat de vreo 12-13 ani, care se uita la noi ca boul la poarta noua; a avut inspiratia sa-l cheme pe bunicul lui (cred ca era bunicul) care parea a fi singura persoana din casa aia care stia romana.
  Mai sunt multe de zis, dar pe scurt, nu sunt si nici nu voi fi vreodata deacord cu introducerea unei limbi straine ca si “oficiala” oriunde in tara, exceptie putand face o limba ce va avea acest calificativ la nivel european.

 20. inca traim in tara numita Romania, chiar daca se duce pe pe …. . Nu este vorba de discriminare, este vorba de absurditate din partea unora. Nici eu nu am nimic cu ungurii, convietuiesc si printre ei de cand ma stiu, dar bunul simt trebuie sa fie si de partea lor/altora.

 21. OK, cred ca eu urmez la rand! Cred ca si acum multi imi inteleg gresit cuvintele. Dupa peste 20 de ani inca nu pot sa ma exprim corect? Sau infloresc prea mult frazele?

  1. Da, sunt maghiar! Si deloc nu mi jena sa recunosc asta!
  2. A nu se generaliza “Marko Bela propune” cu “maghiarii din Ardeal vreau”. Nici unul din cunostintele mele maghiare nu se gandeau la asemenea non-sens-uri, desi unii din ei sunt chiar membrii UDMR.
  3. Recunosc, mi se intampla sa nu bag in seama prezenta unui roman la masa si sa vorbesc cu cineva maghiara, dar imi cer scuze si in general traduc conversatia. Nu o fac intentionat, deloc din ciuda sau lipsa de respect, pur si simplu din neatentie.
  4. Atata timp cat eu nu am extins prima impresie care mi-a facut-o post-ul lui hacky asupra tuturor romanilor, rog sa nu extindeti expresiile si/sau actiunile unui bosorog senil sau a catorva cretini maghiari care va oftica asupra unei intregi nationalitati cu care convietuiti de sute de ani.

  Revenind la motivatiile economice pentru care as angaja la ABC pe cineva care stie limba maghiara: Vasile, daca ai fi oradean ar trebui sa stii ca maghiarii din apropierea hotarelor vin sa isi faca cumparaturile in hypermarketurile noastre. Maghiari din Ungaria care nu stiu o boaba romana! Si ar mai fi alte 10 motive care ti le-as putea insira dar sunt foarte sigur ca mi se vor interpreta cuvintele si prefer sa ies incetul cu incetul din discutia asta deoarece nu are nici un sens. La o adica, degeaba vrea romanul sa nu se voteze sau vrea maghiarul sa se voteze, nu de noi de pe acest blog depinde aceasta situatie. Daca ar fi vorba sa se semneze o petitie impotriva acestei legi mai mult decat probabil ca 80% din maghiarii din Ardeal ar semna ba din frica de romani, ba din aceleasi considerente ca si mine. Aici imi inchei exprimarea parerilor asupra acestui subiect. Cum ziceam si inainte, cei care nu sunt de acord cu punctul meu de vedere este poftit sa ma cinsteasca cu o bere si discutam fata in fata!

  Toate cele bune,
  Un Maghiar 🙂

 22. Pentru Grayheart:
  Nu vreau sa crezi ca am ceva cu tine dar esti singurul care a postat pe acest blog in favoarea limbii maghiare ca limba oficiala.
  Am crezut ca vei veni cu niste explicatii pertinente pentru convingerile tale dar se pare ca nu ai reusit. Acum spui ca vin ungurii la noi la cumparaturi??? Ungurii din Ungaria rad de preturile din hypermarket-urile nostre (am colegi de serviciu din Ungaria care nu inteleg cum de avem preturi asa mari). Alte explicatii nu prea ai reusit sa ne dai.
  Si chiar nu inteleg de ce va agatati asa de mult de ideea de a transforma limba maghiara intr-una oficiala in Romania atata timp cat nimeni nu va interzice sa o folositi.
  Asa ca nu mai acuza romanii de nationalism si sovinism – au tot dreptul sa se opuna acestei idei. Aveti si voi aceleasi drepturi cu romanii in aceasta tara, asa ca nu incercati sa sariti calul.

 23. E o prostie ca daca e un roman la masa cu maghiarii sa vorbeasca toate lumea romana. Daca conversatia nu se adreseaza romanului, de ce? Traiesc in state, am colegi din Asia, Germania si Italia si ma duc deseori la masa cu ei. Ei daca vorbesc intre ele, vorbesc in limba lor. Daca nu vorbesc in engleza inseamna ca nu ne adreseaza mie vorba si nici odata nu am facut problema din asta.

  Oameni buni are trebui sa iesiti si voi in strainatate si sa stati acolo cateva luni/ani. Veti vedea cum traiesc altii. Probabil ca ati intelege ce inseamna “It’s not your business”…

  Si inca ceva. Am intilnit cu romani aici in state care dupa 4-5 ani au uitat romana si romani care dupa 40 de ani nu reusesc sa vorbeasca engleza cit eu vorbesc chineza. Nu veniti cu prostiile ca toti ungurii trebuie sa vorbeasca romana. Suntem diferiti, sunt oameni care nu pot sa prinda sa vorbeasca doua limbi. Voi daca sunteti mai destepti, invatit atata limbi cit puteti ca veti folosi. Veti vedea…

 24. In strainatate mi se pare ceva mai normal sa se vorbeasca engleza, nu e tot una …dece sa instrainam Romania? …
  Aia e chestia, altii traiesc prost, in sensul ca au uitat de unde au plecat …sa moara in propria lor prostie. Cine e mai destept sa invete cate vrea, eu am alte planuri de facut cu timpul si creierul meu.

  Sa fie oficiala maghiara in Transilvania cand o sa fie oficiala romana in Ungaria. (punct)

 25. Hello Levi,
  Tu singur demonstrezi ca nu e nevoie sa se oficializeze limba maghiara in Romania. Ai vazut chinez sau alta natie in State care sa ceara limba lui ca limba oficiala? NU
  Sunt sigur ca sunt in State mult mai multi chinezi decat unguri in Romania si nu cer astfel de drepturi. In Romania nimeni nu va cere sa vorbiti romaneste intre voi. Nimeni nu face problema din asta. Problema apare cand veniti cu pretentii absurde. Asa ca le recomand tuturor maghiarilor din Romania sa-ti urmeze exemplul daca se simt aici discriminati si sa mearga in State. Sunt convins ca primul drept pe care-l vor primi (de fapt obligatie) va fi sa invete limba tarii (engleza). Asa ca terminati cu prostiile si vorbiti in ce limba vreti atata timp cat toti traim in aceeasi saracie.
  Luptati pentru legi care sa ne usureze viata la toti si nu pentru interesul unor grupuri minoritare!

 26. Pentru Vasile:

  Greyheart Says:
  […]
  2. A nu se generaliza “Marko Bela propuneâ€? cu “maghiarii din Ardeal vreauâ€?. […]

  Si stimate Vasile, preturile in Ungaria nu sunt mai mici ca ale noastre. Poate inainte sa intre in UE erau, dar acum, in general, zaharul si uleiul din magazinele noastre (Metro, Selgros, Artima, Profi, NovaEuro) sunt cumparate de catre maghiari in cantitati industriale.

  Si inca odata, eu nu tin la legea asta pentru ca ma lasa rece. Ce nu ma lasa rece e extremizarea unei decizii tampite si tratarea acesteia ca un motiv de razboi civil. Si ce daca s-ar vota legea asta? Din respect, oricum ar trebui sa vorbesc romana cu un roman prezent la discutie. Asemenea chestii nu tin de legi, de autonomii, de limbi straine cunoscute ci de educatie. Cei care se vor folosi de legea asta pentru a putea sa se mandreasca cat sunt ei de maghiari si intentionat sa nu vorbeasca romana sunt aceeasi care o fac si pana acum, doar ca pana acum ziceau “vorbesc cum mi se scoala mie” iar de acum incolo vor zice “vorbesc pentru ca am voie”. Parca a doua varianta e mai putin impertinenta ca si prima.

  Si astea fiind spuse chiar imi inchei exprimarea parerilor care oricum imi sunt interpretate.

  cu respect,
  Un Maghiar 🙂


 27. Ei daca vorbesc intre ele, vorbesc in limba lor. Voi daca sunteti mai destepti, invatit atata limbi cit puteti ca veti folosi. Veti vedea…

  Sa inteleg ca la masa merg niste “ei” si niste “ele”. Daca “ei” se strecoara printre “ele”, atunci “vorbesc in limba lor”. Adica, limba cui? Ale “ei” sau ale “ele” ? 😀
  Eu pot sa folosi cate limbi doreste, ca eu stie engleza, dar ca fapt divers, eu mai stie si romana. Levente bacy, eu recomand la tine ca before sa vii here si sa-mi say mie cum se cuvine sa talk la o masa unde este different nationalitati, sa inveti romanian, ca sa understand lumea ce dracu talk tu acolo.

 28. Mai copii, va bateti cu niste argumente de ma doare mintea. SIngurul motiv pentru care se doreste declararea limbii maghiare ca limba oficiala este pentru a o transforma intr-un cal troian. Inceputul este greu. Urmatorul pas ar fi autonomia teritoriala, ca nah, suntem toti unguri, e limba oficiala, este normal sa fim regiune autonoma, si ulterior, autonomia statala, care desigur ar duce la un frumos referendum, pentru a ne alipi la patria muma, Ungaria. . Noah, sa aibe sau nu autonomie, asta e intrrebarea.

 29. Omul ala e un prost si jumatate… eu sunt ceea ce se numea pe vremea lu’ Impuscatu “roman cu nationalitate maghiara� si cand aud chestii de astea mi se ridica parul in cap…

  Cine p… ma-sii se crede nenorocitul asta? Cred ca cineva ar trebui sa-i explice ce inseamna “limba oficiala� a unei tari…

  “De nu vii tu, Tepes doamne… “

 30. Referitor la ce zicea Greyheart:

  Mai oradeanule, daca nu ai fi observat pana acum, ca e votat ca nu, in Transilvania limba maghiara este oricum o limba oficiala. Prima cerinta sa te angajezi undeva in vanzari in zona noastra care e? Sa stii maghiara. Treci in fiecare zi pe langa oameni a carui procentaj este cel putin 80% maghiar. Vorbesti cu mine cel putin 10 ore pe saptamana, si eu sunt maghiar! Chiar nu inteleg care e problema.

  Este o mica-mare diferenta intre a avea dreptul de a folosi o limba intr-o tara (cum e cu maghiara aici la noi) si limba respectiva sa fie oficiala!!!

 31. Care 80% maghiari????
  Ca sa stie toti maghiarii care considera ca limba lor e importanta, cititi aici:

  http://www.oradea-online.ro/oradea/8/geografie.htm

  Oradea:
  70% romani
  27% maghiari

  Pentru acest procent considerati important faptul ca se stie limba maghiara la angajare???
  Sa va fie rusine!!!
  Grayheart tu mai vii si ne acuzi ca extremizam ideea asta si suntem in stare de razboi civil???
  Afla ca sunt un tip pasnic si sunt departe de mine ideile extremiste. Am o gramada de prieteni maghiari de cetatenie romana sau maghiari din Ungaria, dar ceea ce cereti voi si felul in care puneti problema, eu ca roman in Romania nu voi tolera.
  Nu inteleg de ce mai tine oradeanul acest subiect pe blog pentru ca discutiile astea vor continua la nesfarsit. Un singur lucru e clar: ceea ce cereti voi nu se va intampla niciodata!!!

 32. Pentru Vasile: corect; am adus și eu în discuție existența minorităților de la granițe, indiferent de care țară de pe planeta asta am vorbi.

  Pentru Maximus: în primul tău post se observă frustrarea rezultată în urma citirii mesajelor scrise înainte de noi, ceilalți, altfel n-ai fi scris porcăriile acelea; în al doilea post ai punctat aceeași frustrare într-un mod mai liniștit, dar la fel de nociv asupra unui om care ne-a vorbit într-un mod destul de civilizat – Greyheart – cu atât mai mult cu cât n-am vrut eu să-i amintesc chestii de genul celor pe care emintite de tine. De-aici rezulta clar faptul că de cei ca tine sau ca The Fan (cu-a lui lecție de gramatică) au nevoie masonii dacă vor sa înceapă un război civil; de-abia așteaptă să vă cunoască, atat pe voi cât și pe cei ca voi din tabăra cealaltă. Dar voi cădeți ca respectivii de la Revoluția din ’89 – în aceeași plasă a falsului eroism. Considerați chestia asta un sfat, nu o calomnie din partea mea. Cel puțin, modul de a vă manifesta în mod vulgar statutul vostru de cetățeni ai acestei țări, nu e unul tocmai civilizat.

  Pentru Greyheart: referitor la treaba cu Márko Béla și noi – toți cei din Ardeal, eu sunt de-acord cu tine; dealtfel exact aceeași treabă am scris și eu in primul meu post. Iar referitor la magazinele de care ziceai, e cam adevărat și acest lucru, dat fiind faptul că și noi la rândul nostru, după ce vom intra în UE, vom trece prin greutăți financiare destul de mari, mai ales la început.

  Pentru Arhiduke: parol!

 33. Sunt 2 tipuri de unguri in romania , cei pe care ii cam doare la salam de limba oficiala ca ei oricum merg sau au mers la shcoli romane shi practic doar in intimitatea familiei mai vorbesc maghiara , shi mai sunt natzionalishtii maghiari gen Marko Bela . Ma mir ca inca mai sunt oameni care nu rad cand il aud ce ineptzii scoate pe gura . Acum vreo 2 luni vorbea de autonomie economica in Harghita shi Covasna , zona aceea prospera din vanzarea la negru a cherestelei shi se bucura de aceeashi cota de bani venita de la stat ca shi zonele care “produc” , inca un exemplu ca practic nu bunastarea maghiarilor e prioritara ci cum spunea shi BOSE-One in primul post “ii prosteshte transformandui in sclavi” . Genul de dicurs pe care il are Marko Bela e acelashi ca shi al lui Vadim in esentza , shi evident prinde la acelashi tip de oameni . Probabil ca roman nu pot sa intzeleg mentalitatea maghiara care te impinge sa ai astfel de dorintze…dar dar nu sunt in situatzia lor sa traiesc “in strainatate” shi tzara a carei cetatzenii o am nici nu vrea sa auda de mine …deci nu pot sa fiu prea obiectiv .
  Treaba e foarte simpla pt romani , is la mine in tzara de ce sa trebuiasca sa invatz o limba care e vorbita doar de 10 milioane de oameni shi nici macar nu e de circulatzie ? In schimb pt maghiari e mult mai complicat , ei au fost educatzi prosteshte ca nu vor avea decat de cashtigat daca stalcesc romana shi se tzin cu dintzii de maghiara , de aici shi explicatziile puerile shi totushi concludente pt maghiari a “nevoii” de a shtii ungureshte .

  PS: asha ca fapt divers e interesant sa priveshti 2 maghiari de vorba pe strada care tot la a 3a propozitzie folosesc cuvinte sau alte propozitzii in romana , ceea ce spune multe despre nivelul de cunoastere al ambelor limbi .

 34. Cred ca UDMR-ul face foarte bine ca cere ca limba maghiara sa fie limba oficiala. De ce trebuie obligati oamenii dintr-o anumita regiune cu o anumita cultura sa invete limba romana ? Doar pentru ca traiesc pe teritoriul Romaniei ? Eu consider ca limba maghiara ar trebui sa fie limba oficiala, pentru ca oricum nu afecteaza acest lucru un roman care locuieste in alta regiune. In Elvetia sunt 4 limbi oficiale. Si chiar daca unii vorbesc franceza sau germana sau italiana sau romansa (limba dintr-un tinut montan din Elvetia) tot elvetieni sunt. Si cetatenii Romaniei care vorbesc limba maghiara tot romani sunt. Ar trebui ca limba maghiara sa fie macar limba optionala in toate scolile din Romania. Si limba romana sa fie limba optionala pentru cei din tinutul secuiesc. De avantajele cunoasterii limbii romane sa beneficieze doar cei care vor sa o invete. Daca nu vor sa o invete, e treaba lor, va trebui sa se descurce cu limba maghiara doar in regiunea. Ar trebui ca mintile sa fie mai deschise in ziua de azi. UDMR-ul este singura formatiune politica din Romania care intelege termenul de autonomie regionala. Nu se refera la autonomie teritoriala, pentru care s-ar pune granita in jurul Tinutului secuiesc. Se refera in cea mai mare parte ca resursele dintr-o anumita regiune sa fie redistribuite spre aceeasi regiune, fara sa mai fie nevoie sa fie redistribuite de la centru. Ar trebui sa faca trimitere la sistemul de organizare din Elvetia de fiecare data cand aduc in discutie autonomia zonei si oficializarea limbii maghiare pentru ca romanii sa priceapa ca nu pierde nimeni nimic.

 35. sunt bune si subiectele astea din cand in cand. daca esti nervos din cauza serviciului, sau a partenerei de viata, aici si acum ai ocazia sa`ti versi nervii.

  vreau domnilor, sa nu disperati. nu e momentul. pentru cei cu urme de cultura si civilizatie, e notoriu faptul ca intre doua societati mixate domina cea cu nivel cultural mai ridicat.[deci daca noi romanii suntem mai destepti, sigur vom domina, fara nici o lege].

  o limba oficiala nu exclude pe alta. e foarte posibil sa existe 2 sau 3 limbi oficiale. din motive inca necunoscute, nici eu nu consider ca e bine sa fie mai mult de o limba oficiala in acest spatiu.

  dar ce m`a shocat cel mai mult, a fost ideea conform careia nu ai dreptul sa vorbesti in public limba maghiara [sau in-extenso orice alta limba] daca aceasta nu e oficiala. asta mi se pare o replica perimata chiar si pentru comuna primitiva.

  si ca sa va sara mustarul la toti “patriotii”, ganditi`va a cui este acum Romania. ganditi`va cati din top300 isi afiseaza steagul in fata casei, cati canta imnul in minte cand se intoneaza la diverse ceremonii sportive, cati dintre ei se bat pentru soarta tarii in marile cercuri de interese ale lumii.

 36. Pentru Serpico: treaba cu cele 2 tipuri e cam adevarată, la fel și situația cu cuvintele amestecate (un exemplu bun legat de cetățenie ar fi cuvântul “buletin” des utilizat de ei în loc de echivalentul în maghiară “személyi igazolvány”).

  Pentru Figaro: Din ce-ai scris, observ că ești cam pe dinafară cu realitatea din România. Probabil ți-ai etalat punctul de vedere necitind cele scrise de noi până în momentul de față, altfel nu-mi explic exemplul tău cu Elveția – neconcludent dealtfel (nu-ncepem iar cu istorii ca prietenul nostru Maximus să te convingi că situația nu e asemănătoare cu cea din Elveția).

  Dacă tu (sau noi) considerăm că “Si cetatenii Romaniei care vorbesc limba maghiara tot romani sunt.” – ca să te citez – află că marea lor majoritate nu considera la fel – în opinia lor ei sunt tot maghiari, precum cetățenii Ungariei, deși cei din urmă n-au aceeași părere despre cei de la noi din țară.

  “Ar trebui ca limba maghiara sa fie macar limba optionala in toate scolile din Romania. Si limba romana sa fie limba optionala pentru cei din tinutul secuiesc.”
  Aici scrii altă aberație, de vreme ce nu în toată România există cetățeni români de origine maghiară. Îți închipui ce-ar fi dacă cineva ca tine ar veni și ar zice să se învețe opțional în toată țara limbile țiganească, rusă, turcă (și ce minorități ar mai fi pe la noi)? E aiurea, pentru că, dacă tu ca cetățean, ești dornic să înveți tot o faci, fie și în mod neoficial. Åži ca să fiu mai acid te-ntreb: populația de culoare din Statele Unite cere drepturi statului American cu privire la limba de origine sau, și mai bine: așa-zisele “ghetouri” se gospodăresc singure fără implicarea statului astfel încât să fie nevoite să ceară “autonomii” de diverse feluri?
  De luat aminte: expre nu am inclus minoritățile de origine spaniolă respectiv franțuzească, tocmai din același motiv imperialist pe care l-au adoptat englezii cot la cot cu aceștia în momentul în care “au descoperit America”.

  “Ar trebui ca mintile sa fie mai deschise in ziua de azi.”
  Mintile sunt deschise, dragul meu prieten, pacat ca tu nu stii sa distingi adevarul de minciuna sau sa vezi adevarata realitate din jurul tau (adica cea impusa de Europa), asta daca tot crezi ca esti modern si liber intr-o lume la fel de moderna si libera. 🙂

  “UDMR-ul este singura formatiune politica din Romania care intelege termenul de autonomie regionala.”

  De unde ai tu aceasta convingere? sau chiar crezi pe cineva pe cuvant? 🙂

 37. Pentru toti maghiarii care au postat:
  -nimeni nu va opreste sa folositi limba materna in Romania deci nu are rost sa cereti oficializarea ei
  -atata timp cat sunteti in Romania sa nu va asteptati ca in vreo institutie sa vi se vorbeasca in alta limba decat romana doar pentru ca sunteti o minoritate mai numeroasa decat altele in Romania (e aberant)
  -daca vreti sa invatati in limba materna si statul roman nu va ofera destule optiuni (desi nu cred ca aveti de ce sa va plangeti), nu aveti decat sa mergeti la scoli particulare pe bani (si noi, romanii mergem tot pe bani la facultate)
  In rest va doresc numai bine.

 38. Imi cer scuze ca m-am bagat in aceste polemici , de regula nu-mi plac , dar as vrea sa subliniez urmatoarele:
  -maghiarii din Romania trebuie sa inteleaga ca nu sunt maghiari ci sunt romani, pentru ca ungurii din Ungaria asa ii considera ,la fel ca si pe romani
  -romanii nu trebuie sa-si faca probleme din punctul de vedere al autonomiei culturale si asa mai departe , dar limba oficiala maghiara in Romania nu se prea poate , cel putin nu cu ganduri pasnice din partea minoritatilor maghiare sau al Guvernului maghiar
  -si sa se inteleaga un lucru , in Ungaria traiesc in jur de 25.000 de romani(maghiari) adica 0,25% din populatie iar in Romania traiesc 1.7 mil de maghiari(romani) adica 7% din populatia Romaniei, si daca s-ar vota in Ungaria limba oficiala Romana tot nu consider ca ar fi corect ca in Romania sa se introduca limba Maghiara oficiala, dar as fi de acord
  – nu cred ca cineva poate sa sustina ca Ardealul merita sa fie mai mult a Ungariei decat a Romaniei
  In concluzie ar trebui sa traim in pace ,fie ca le place sau nu si romanii de etnie maghiara din Roamnia tot romani sunt si tot in Romania au drepturi si nu in Ungaria

  un roman:))))))

 39. si inca ceva mai as adauga, cand a fost intrebat Marko Bela, daca ar fi amabil sa spuna cateva calitati ale romanilor putea sa raspunda ca sunt toleranti,pentru cat tolereaza maghiarilor din romania, oamenilor pe care ii reprezinta si nu sa fie un flegmatic si sa nu spuna nici o calitate a unui roman , absolut nici una
  Sau putea sa spuna asa fictiv cateva calitati ca doar nu il durea gura , dar rautatea nu l-a lasat,frumos din partea unui presedinte de partid care se afla la conducerea Romaniei

 40. voi cereti drepturi maghiarilor din romania, sa le dea mai, dar romanii in ungaria cum sunt tratati? au acelasi drepturi ca si maghiarii aici? au macar jumate din ele?

Comments are closed.